A brand new year
Image default
Cadeau

Sinterklaas en Kerst

Kerst is alweer eventjes geleden maar cadeautjes zijn iets wat je altijd wel wilt krijgen. Veel kinderen kijken dan ook uit naar Kerst omdat er dan vaak veel cadeaus onder de Kerstboom liggen. Dit is dan ook één van de belangrijkste aspecten van het Kerstfeest. Over het algemeen vieren Nederlanders nog wel meer Sinterklaas met cadeautjes dan dat dat met kerst wordt gedaan. Wel gaan steeds meer mensen door Amerikaanse invloeden ook cadeautjes geven met Kerst. Maar wat is nou eigenlijk het idee achter cadeautjes geven met Kerst?

Het is niet geheel bekend wanneer het normaal werd om met Kerst cadeautjes te geven. Wel worden er veel oudere, heidense gewoontes uitgeoefend tijdens veel Christelijke feestdagen en zo ook met Kerst. Bij de Romeinse saturnaliën was het geven van cadeautjes al een gewoonte. Dit was een feest dat draaide om de planeet Saturnus. Mensen werden vaak uitgenodigd voor het avondeten bij iemand thuis op die dag en dan was het normaal om een cadeau mee te nemen voor de gastheer. Dit zou kunnen zijn overgenomen van de Romeinen met Kerst. Omdat er vaak familiediners gepland staan op Kerstavond, dit zou dan ook de reden kunnen zijn waarom wij cadeautjes uitdelen met Kerst.

Echter is de meeste logische reden van het uitdelen van cadeautjes met Kerst, het Sinterklaas feest. Het geven van Kerstcadeaus zou beïnvloed kunnen zijn door het Sinterklaas feest. Sint Nicolaas was in de middeleeuwen al bekend in Nederland en ook in andere delen van Europa kwam deze Bisschop wel eens langs. Sint Nicolaas deelde toen al een aantal cadeautjes uit, zo had hij een cadeau voor haar en een cadeau voor hem. Het idee van Sint Nicolaas die cadeautjes uitdeelt werd gebruikt door de Amerikanen toen zij na de Amerikaanse revolutie opzoek waren naar andere invloeden in hun cultuur. Er was dan ook vanaf de negentiende eeuw een persoon te vinden op Kerstfeesten die iets weghad van Sinterklaas.

http://cadeau-cadeau.nl