A brand new year
Image default
Horeca

Koolhydraatarm drinken en melk

Is melk een koolhydraatarm producten? Het is een zuivelproduct en daardoor passend in een koolhydraatarm dieet. Er doen zich echter veel fabeltjes de ronde over melk. Waaronder dat melk kanker kan veroorzaken.

 

Kan veel melk drinken kanker veroorzaken?

Er zijn geen serieuze aanwijzingen dat melk borstkanker of eierstokkanker veroorzaakt. Daar hoeven we dus geen zorgen over te hebben. Een ernstiger verdenking is de relatie tussen melk en prostaatkanker: de aanwijzingen nemen toe dat mannen die veel melk drinken iets meer kans hebben op prostaatkanker dan mannen die weinig melk drinken. Het is geen groot effect, maar het lijkt wel reëel. Probleem bij dit soort studies is altijd dat mensen die weinig of veel melk drinken ook op andere punten van elkaar verschillen, dus komt het wel door de melk? In de wetenschap heet dit verstrengeling van verschillende soorten gedrag of, in het Engels, confounding. Op p. 129 leg ik dat verder uit. Er is wel een oplossing voor en dat is de `Mendelian Randomization’. In het geval van melk werden voor zo’n `Mendelian Randomization’onderzoek mannen die door erfelijke aanleg slecht melksuiker kunnen verteren vergeleken met mannen die dat wel kunnen (zie p. 6g). Die aanleg is simpel te meten in iemands DNA, daar zie je wie het gen heeft om als volwassene melksuiker te verteren en wie een variant van dat gen heeft waardoor ze na de kindertijd problemen met die vertering krijgen.

 

Varianten

De kracht van Mendelian Randomization is dat de meeste mensen niet weten dat ze die variant hebben. Ze krijgen buikpijn van te veel melk en drinken er dus minder van. Het meer of minder drinken van melk is in dit geval niet gebonden aan opleiding, sociale klasse of gezondheidsbewustzijn. Het meer of minder drinken van melk is dus niet verstrengeld met allerlei andere soorten gedrag die de gezondheid kunnen beïnvloeden. In Finland, in Zweden en in de rest van Europa bleken mannen die minder goed melksuiker verteerden inderdaad minder melk te drinken — dat is logisch — en bij hen kwam iets minder vaak prostaatkanker voor danbijhmierannnieetn die goed tegen melksuiker konden. Het betrof een vergelijking van ‘allochtonen’ niet ‘autochtonen’: ook bij geboren Zweden en Finnen komt lactoseintolerantie voor. Dat versterkt dus het bewijs dat veel melk drinken de kans op prostaatkanker vergroot. Voordat je nu als man besluit om geen melk meer te drinken, moet je wel weten dat melk vermoedelijk beschermt tegen een andere veelvoorkomende soort kanker: darmkanker. Daar komt steeds meer bewijs voor, en het zou voor vrouwen een reden kunnen zijn regelmatig een glaasje melk of beker yoghurt te nemen.

 

Mannen en melk

Bij mannen heffen de effecten op prostaat en darmkanker elkaar min of meer op. Melk lijkt verder geen verband te hebben met andere soorten kanker. Die effecten op darm en prostaatkanker stellen een man misschien voor de moeilijke keuze of hij melk moet drinken, maar het doet er niet zoveel toe, want het gaat om kleine effecten. Verreweg de meeste patiënten met prostaat of darmkanker hebben dat niet gekregen door te veel of te weinig melk. Als het om kanker gaat, zijn vetzucht en alcohol de belangrijkste voedingsfactoren. Sigaretten hebben een nog veel groter effect; voor andere oorzaken van kanker buiten de voeding zie p. g8. Alles bij elkaar heeft melk dus weinig effect op je risico om kanker te krijgen, en er zijn zelfs wat aanwijzingen dat melk de kans op darmkanker iets verkleint.

 

Lees meer over koolhydraatarme recepten op deze website. Probeer de lekkerste recepten zelf uit.

https://mijnkoolhydraatarmerecepten.blogspot.nl/