A brand new year
Image default
Tweewielers

Mountainbike reinigen na een fietstocht

Dan is daar weer dat ene moment. Je bent net terug thuis van een heerlijke fietstocht. Uiteraard ben je ook door de modder heen gefietst. Bij thuiskomst kijk je even naar de met modder besmeurde achterkant van je mountainbike. Het volgende moment stel je jezelf de vraag: Hoe krijg ik de mountainbike weer zo snel mogelijk schoon en ziet de fiets er weer als nieuw uit? Het kan op een hele vlotte en eenvoudige manier met een hogedrukreiniger. Toch is dit slecht voor het materiaal van de fiets.

Wat is de belangrijkste reden om de mountainbike geregeld te reinigen?

Het is een feit. Hoe meer vuil en viezigheid aan je mountainbike blijft kleven hoe vlugger bepaalde essentiële onderdelen aan slijtage onderhevig zijn. Het voornaamste wat je gelijk kan doen is als je weer thuis bent met water het meeste modder en vuil eraf spoelen of spuiten. Dit kan gewoon met de tuinslang.

De mountainbike reinigen als je niet thuis bent

Bij veel mensen gaat de voorkeur uit naar het direct schoonmaken van de mountainbike na een fietstocht. Dit is overigens helemaal het geval als de mountainbike met de auto naar de locatie is gebracht. Een met modder besmeurde mountainbike wil je liever niet in je auto hebben. Door gebruik te maken van een Karcher to go kun je de fiets gelijk schoonspuiten na de fietstocht.

Belangrijk om te onthouden

Wees voorzichtig met de hogedrukspuit. Kijk goed uit dat je niet op de lagers gaat spuiten van bijvoorbeeld de bottom bracket en het balhoofd. Daarnaast moet je ook voorzichtig zijn met onderdelen die heel gevoelig of kwetsbaar zijn. Spuit om die reden dan ook niet met de waterstraal vol op het versnellingsmechanisme, de shifters en de voorvork. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je op die manier het vet verwijdert. Daarnaast kan er ook water inkomen dat niet meer weggaat uit de meestal afgesloten onderdelen.  Deze informatie geldt uiteraard ook voor de elektrische mountainbike.

Mountainbike reinigen met behulp van een hogedrukspuit

Het schoonmaken van een mountainbike met een hogedrukreiniger is heel goed mogelijk. Toch kan je het beter op een andere manier doen. Met de hogedrukspuit is de kans groot dat je met de straal het vet uit de lagers gaat spuiten. Bovendien is het ook niet goed voor het materiaal. De kwaliteit en functionaliteit van de verschillende onderdelen kunnen hierdoor echt sterk achteruitgaan.

Een mountainbike heeft schijfremmen

Hoor je tijdens het remmen een piepend geluid? Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de schijfremmen te reinigen. Deze schijfremmen werken niet goed als er veel vuil en vet op zit. Met een speciale remreiniger maak je de schijfremmen weer schoon. Gebruik liever geen olie voor het schoonmaken van de remmen. Olie en remmen zijn geen goede combinatie.

https://fietsvergelijkers.nl/mountainbikes/