A brand new year
Image default
Rechten

Ruzie om de erfenis

Iedereen kent wel een familie die door ruzie om de erfenis uit elkaar is gevallen. Het is zeer pijnlijk wanneer de rouwperiode wordt getekend door ruzies over de nalatenschap. Voor een buitenstaander is het vaak niet te begrijpen, maar wie er middenin zit verdedigt zijn belangen vaak met vuur. Om te erven waar je recht op hebt, of meent te hebben, kun je een beroep doen op de erfrecht advocaat.

Wat doet de erfrecht advocaat?

Een erfrecht advocaat, ook wel erfenis advocaat genoemd, houdt zich bezig met het erfrecht en komt inzake de erfenis op voor de belangen van de cliënt. Een erfrecht advocaat staat erfgenamen, executeurs en schuldeisers bij wanneer er sprake is van een conflict betreffende de nalatenschap. In eerste instantie staat de erfenis advocaat de cliënt bij met juridisch advies, maar als het nodig is ondersteunt deze de cliënt tot bij de kantonrechter. De kantonrechter kan een bindende uitspraak doen over de verdeling van de erfenis.

Erfrecht: wat zijn jouw rechten als erfgenaam?

Wat je erft van je dierbare is wettelijk bepaald, tenzij dit door de overledene bij leven is vastgelegd in een testament. Er ontstaan vaak conflicten over de verdeling van bezittingen die voor bepaalde erfgenamen een bijzondere emotionele of financiële waarde hebben. Ook de verdeling van onroerend goed kan tot hoogoplopende conflicten leiden. Een erfenis advocaat kan aan de hand van het erfrecht jouw rechten bepalen en deze verdedigen in de rechtszaal.

Is een rechtszaak de enige oplossing?

Zeker wanneer het conflict zich binnen de familie afspeelt, is het voor alle partijen beter als het niet tot een rechtszaak komt. De erfenis advocaat kan de betrokkenen eerst doorverwijzen naar een mediator. Bij een mediator gaan alle partijen samen om de tafel om door middel van een gesprek tot een oplossing te komen. De mediator bemiddelt en zoekt binnen de kaders van de wet naar oplossingen waar alle partijen zich in kunnen vinden. Kom je er samen niet uit? Dan is de gang naar de rechter de enige oplossing.

Een rechtszaak om de erfenis te verdelen

Samen met de erfenis advocaat bereid je je voor op de rechtszaak. De erfrecht advocaat zal je bijstaan met juridisch advies en je belangen behartigen tegenover de kantonrechter. De kantonrechter kan vervolgens een bindende uitspraak doen inzake de verdeling van de erfenis. Een conflict over de erfenis kan families definitief uit elkaar drijven. Een gang naar de rechtszaal is meestal dan ook de laatste optie als er geen alternatieven meer zijn.