Hoe vraag je een contactverbod aan?

Een contactverbod is een redmiddel om jezelf te beschermen als je belaagd wordt. Een typisch voorbeeld van belaging is een ex of een familielid dat niet kan stoppen met je lastig te vallen. Het kan echter ook om een kennis of zelfs een wildvreemde gaan. Als de situatie in die mate geëscaleerd is dat er geen andere oplossing voorhanden lijkt is een contactverbod een goed idee. Een contactverbod houdt in, zoals de naam al zegt, dat het verboden is voor jou belager om contact met je op te nemen. Dat betekent geen persoonlijke contacten, maar ook geen telefonische, geen sms’jes, geen social media, geen mails en ga zo maar door.

Hoe pak je het concreet aan?

Er zijn twee manieren om een contactverbod aan te vragen. De eerste manier is om een kort geding aan te spannen in de rechtbank. Dat betekent ook dat je hier altijd een advocaat voor nodig zult hebben: het is verplicht. Je kunt bijvoorbeeld een contactverbod aanvragen bij RechtNet Advocaten. Na een eerste aftastend gesprek weet de advocaat je te vertellen in hoeverre een contactverbod tot de opties behoort. Is dit het geval? Dan kan de procedure van start gaan. Het grote voordeel aan deze procedure is dat het zeer snel kan gaan!

 

Een 2de optie is om een contactverbod te eisen via een strafrechtelijke procedure bij de officier van justitie. Deze verzoekt op zijn beurt aan de rechter om bepaalde voorwaarden aan de verdachte op te leggen. Bij deze optie ligt de bal dus volledig in het kamp van de strafrechter die een uitspraak over fout en schuld maakt. Het voordeel is dat deze optie toelaat om een schadevergoeding te vorderen, maar het duurt door de band genomen ook wel langer voor jouw zaak voorkomt.

 

Hoe dan ook is het principe bij het verbreken van het contactverbod hetzelfde: of er moet een dwangsom worden betaald, of je kunt de belager laten verwijderen uit jouw omgeving of de verdachte wordt opgesloten.

Hulp nodig?

Het spreekt voor zich dat een contactverbod een procedure is die niet in een vingerknip geregeld is. Alleen al daarom is het wel zo handig om je bij te laten staan door een specialist. Een contactverbod aanvragen bij RechtNet Advocaten is dan ook een goede zet.