Veilig werken op hoogte doe je zo

Als je gaat verbouwen, of werkzaam bent op een plaats waar je veelal op hoogte moet werken, dan is het natuurlijk belangrijk dat de veiligheid centraal staat. Een ongeluk ligt immers in een klein hoekje en omwille van die reden is de veiligheid ook zeer aan te raden. Maar hoe zorg je ervoor dat de veiligheid op hoogte echt garant staat? In dit artikel geven we enkele tips daaromtrent.

Maak een stappenplan

Om veilig op hoogte te werken, is het allereerst belangrijk om een stappenplan te maken. Wat moet er allemaal precies gebeuren en hoe gaat dit aangepakt worden? Het is zeer belangrijk om dat goed in beeld te hebben, want dat heeft als voordeel dat je niet voor verrassingen komt te staan. Een punt van ongelukken is vaak dat het komt omdat er bijvoorbeeld even snel iets moet gebeuren. Er moet bijvoorbeeld nog even snel wat afgehandeld worden, waardoor nalatigheid ontstaat. Daarom is een stappenplan maken belangrijk, zodat je zeker weet dat alles op een goede manier gaat verlopen.

Goed materiaal

Om veilig op hoogte te werken, is het bovendien belangrijk om voorzien te zijn van deugdelijk materiaal. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld veiligheidskleding moet worden gedragen. Een helm is bijvoorbeeld erg belangrijk, zodat je bij een eventuele val of ongeluk niet te maken krijgt met hersenletsel. Maar een rolsteiger is bijvoorbeeld ook aan te raden. Dit is een veiligere manier om mee op de hoogte te werken dan bijvoorbeeld een ladder. Dan moet je natuurlijk wel een rolsteiger van een goede kwaliteit hebben, maar deze kun je gelukkig in de meeste gevallen wel huren.

Opgeruimde werkplek

Het klinkt misschien als iets simpels, maar ook een opgeruimde werkplek is zeer belangrijk als het gaat om werken op hoogte. Je weet dan zeker dat je bijvoorbeeld niet over bepaalde zaken gaat struikelen. Zorg er dan ook voor dat de werkplek altijd schoon en netjes is.

 

In dit artikel hebben we verschillende aspecten genoemd die belangrijk zijn als het gaat om werken op de hoogte. Natuurlijk is een training ook belangrijk. Er zijn verschillende cursussen om veilig op hoogte te werken.