A brand new year
Image default
Onderwijs

Welk middelbare school niveau moet jij kiezen?

Sta jij op het punt om een middelbare school te kiezen, maar weet je niet precies op welk niveau je moet beginnen? We geven je een aantal praktische tips!

Wat is je advies?

Je hebt natuurlijk CITO-toets gedaan en daar is een advies uit gekomen. Die kan mee of tegenvallen. Het is belangrijk dat jij je daar niet blind op staart. Het is en zal altijd een moment opname blijven. Het zegt niet niks, wanneer jij een heel goed resultaat hebt behaald zegt dat zeker iets, maar heb je een slechte score kan jij natuurlijk ook niet je dag hebben gehad. Dus laad het niet lijdend zijn!

Naast de CITO toets heeft je leraar natuurlijk ook een advies voor je. Deze is misschien wel belangrijker dan de CITO, als je een goede leraar hebt! Bespreek ook goed met je ouders wat zij denken dat bij jou past.

Waar voel jij je goed bij?

Je kan natuurlijk met je hakken over de sloot een VWO advies hebben. Dat betekent niet dat je ook voor VWO moet gaan kiezen! Als jij denkt dat je beter op je plek bent op havo/ vwo bespreek dat dan ook zeker met jouw ouders. Je moet ook met plezier naar school gaan, anders wordt het wel heel moeilijk.

Het kan ook de andere kant op! Als jij net een lager advies hebt dan je had verwacht en je toch volop voor een hoger niveau wilt gaan, bespreek dat dan ook met je leraren, de potentiële school en jouw ouders.

Kies een plek waar je je kan ontwikkelen

Het is dan ook erg belangrijk dat je een school kiest die past bij jouw voorkeur! Wil je niet maximaal beginnen, maar misschien wel doorstromen? Kijk dan naar scholen die helpen met het ontwikkelen van leerlingen. Bij school voor persoonlijk onderwijs is bijvoorbeeld een school die erg veel ondersteunt bij het doorstromen van leerlingen.