A brand new year
Image default
Hobby en vrije tijd

Wetstenen | Japansemessen

Wetsteen

ER BESTAAT GEEN DERGELIJK DING ALS EEN MES DAT VOOR ALTIJD SCHERP IS. ELKE KEER DAT JE SNIJDT BUIGT DE RAND. Wetstenen zijn de beste manier om een ​​rand te slijpen, aan te scherpen en aan te zetten. Dit is namelijk de methode die gebruikt wordt door de fabriek of werkplaats waar het mes oorspronkelijk gemaakt is. De Japanners gebruiken in het algemeen alleen wetstenen die worden gebruikt met water in plaats van olie voor het slijpen van messen – dit levert minder agressieve slijpprestaties op dan een oliesteen die staal sneller slijpt. Daarom zijn oliestenen wat meer geschikt voor gereedschappen zoals beitels, schaafmessen en tuingereedschap.

Wetsteen korrelgrote

De korrelgrote van een wetsteen valt onder te verdelen in verschillende gradaties, van ruw (laag aantal korrels) tot ultrafijn (hoog aantal korrels). Deze korrels zijn allemaal door de mens gemaakt (siliciumcarbide of aluminiumcarbide) en vervolgens gebruikt om een ​​steen te maken, met klei of keramiek als bindmiddel om een ​​’steen’ te maken. Net als schuurpapier snijden ruwe stenen met <240 grit het staal zeer snel, maar laten een ruwe rand achter. Deze wetstenen zijn geschikt voor het repareren van fijne messen of het maken van een rand op een moeilijk te slijpen mes. 240 tot 600 gritstenen worden gebruikt voor het maken van een rand op een fijn maar verwaarloosd mes of voor routine-onderhoud om de paar maanden. Middelgrote wetstenen (tussen 1000 en 1500 korrels) zijn het meest geschikt voor regelmatig onderhoud en een fijne stenen> 2000 korrel is voor verschillende niveaus van polijsten op fijne randen.

Wetsteen vlakken

Omdat het oppervlak van de steen vlak moet zijn, moet de ideale aankoop van een wetsteen met een steenvlakker gebeuren. Hoe lager de grit hoe sneller de steen zal slijten, maar alle stenen zullen slijten, dus dit onderhoud is van vitaal belang om de meeste waarde en efficiëntie uit uw steen te halen.

http://www.slijpuniversiteit.nl