A brand new year
Image default
Geschenken

Het belang van sporten in onze maatschappij

Mensen sporten al duizenden jaren. Sinds het begin van de culturele en maatschappelijke ontwikkeling hebben we een drang om competitief tegen elkaar te strijden en te bewijzen dat we de beste zijn. Van de Olympische Spelen in het Oude Griekenland, tot de gladiatorengevechten van de Romeinen, tot de populaire voetbalwedstrijden van vandaag de dag. Nog altijd speelt sport een enorme rol in ons sociale leven. De uitspraak ‘Geef het volk brood en Spelen’ is al honderden jaren oud en is in zekere zin nog steeds van toepassing. Waarom?

De maatschappelijk invloed van sport

Iedere atleet, professioneel of niet, wil de gouden beker mee naar huis nemen. Het bloed gaat ervan stromen, er komt adrenaline vrij en winnen geeft ons een gevoel van macht. De roes van de overwinning zoals dat zo mooi heet. En het winnen van een medaille symboliseert dat gevoel.

Maar ook als je zelf niet aan het sporten bent is sport spannend om naar te kijken! Nationale sporten hebben duizenden of zelfs miljoenen fans, die bereid zijn om grof geld neer te tellen om hun helden in actie te zien. Topatleten hebben een bijna legendarische status.

En daarin schuilt het grote succes van sporten. Het is spannend én ontspannend en houdt zichzelf in stand. Fans, sponsors en investeerders bekostigen de sport en alles dat daarbij komt kijken. De training van de atleten, het bouwen van stadions, het kopen van medailles en andere sportprijzen en tal van andere zaken. In die zin is sport dan ook volledig verweven met de maatschappij.

De invloed van sport op de volksgezondheid

Naast de maatschappelijke invloed die sporten altijd gehad heeft in de maatschappij heeft sporten nog een belangrijke functie. Een functie die de afgelopen jaren alleen maar belangrijker is geworden. Sporten is namelijk gezond voor je! Het gaat overgewicht tegen, voorkomt een hoge bloeddruk en verhoogd de weerstand. Allemaal zaken die van groot belang zijn voor de volksgezondheid. Sportprijzen, stimulans vanuit de overheid en een eenvoudige toegankelijkheid tot sportfaciliteiten dragen allemaal bij aan een hogere participatie vanuit de maatschappij. En daar worden we allemaal beter van!