A brand new year
Image default
Architectuur

Waar moet je op letten bij riet

Een rieten dak op je huis is prachtig, het geeft het huis een uitstraling waarvan je u zegt en het geeft een stuk meerwaarde. Daarnaast is het zeer goed isolerend en een goed gedekt dak gaat ook nog eens jaren mee zonder dat de brandpreventie het dak uit schiet. Het is daarnaast ook nog eens niet een probleem als je momenteel een pannendak hebt en je over wil gaan naar een rieten dak. De rietdekker kan na een paar kleine aanpassingen de dakconstructie dek klaar maken. Maar er zijn een aantal dingen die je moet weten van een rieten dak.

Eerst naar de oorsprong. Riet werd vroeger gebruikt als goedkoop dak materiaal. Voorheen was een pannendak een teken van luxe en welvaart en wilde niemand een dak van riet. Tegenwoordig is dit wel anders en zijn de rollen van het materiaal totaal omgekeerd. Een rieten dak is per definitie ook niet slechter dan een pannendak. Het isoleert goed, geeft een warme en luxe uitstraling en geeft veel warmte af. Er zijn echter ook een aantal kleine nadelen te noemen. De kosten zijn, in tegenstelling tot vroeger, hoger dan een pannendak, het riet gaat niet een heel leven mee maar gemiddeld 30-45 jaar (licht aan de plaats van het huis en het onderhoud), de verzekering van het dak ligt wat hoger. Dit laatste komt door het feit dat een rieten dak sneller de mogelijkheid heeft om vlam te vatten. Echter is daar nu wel een goede optie voor om het wat brandveiliger te maken. Wanneer je voor een gesloten constructie gaat betekent dat dat je op zolder niet tegen het riet aan kijkt maar tegen een afgetimmerde constructie. Op deze manier kan het vuur niet zo snel om zich heen grijpen en zal een van de zeiden beter beschermd zijn tegen brand.

Ten slotte een aantal tips, voor wanneer je erover na denkt om een rieten dak te nemen. Als eerste is het belangrijk dat je goede kwaliteit riet neemt. Dit bevordert de levensduur van het riet, geeft een mooiere uitstraling, is makkelijker te dekken en vergt minder in onderhoud. Als tweede is het van belang dat je bij verschillende rietdekkers bedrijf een offerte op vraagt om zo te weten welk bedrijf je het beste kan kiezen. Er kan namelijk nogal een prijsverschil zitten tussen alle rietdekkers bedrijven. En als laatste, regel de vergunning op tijd. Het klinkt raar, maar voor het bedekken van je dak met riet is een vergunning nodig. Doe dit op tijd, vaak is het niet zo lastig en doen gemeentes niet zo moeilijk erover maar het kan wel enige tijd duren.

http://rietwerk.nl/