A brand new year
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is de energietransitie?

Wat is de energietransitie? De laatste tijd hoor je deze term overal. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk?

De energietransitie

We creëren veel te veel CO2-uitstoot. Op de lange termijn is dit niet goed voor ons. Het is slecht voor het milieu. Daarbij raakt de fossiele brandstof op. Daarom willen we overgaan naar het verwekken van duurzame energie. De energietransitie houdt in dat we de transitie maken van fossiele brandstof naar groene energie.

Gevaren van CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot is heel slecht voor ons klimaat. De aarde warmt op en de zeespiegel blijft stijgen. Hoe langer we teveel CO2-uitstoot creëren, hoe groter de problemen worden. Erbij opgeteld is de CO2-uitstoot niet goed voor onze eigen gezondheid. Genoeg redenen dus om die transitie te realiseren. Dat is echter niet zo gemakkelijk als het gaat.

Mogelijkheden voor groene energie

Er is heel veel mogelijk op het gebied van groene energie. Zowel bedrijven als particulieren kunnen veel doen om de transitie naar groene energie goed te laten verlopen. Zo heb je windenergie en zonne-energie. Vooral die laatste wordt steeds meer toegepast. Bedrijven en huizen plaatsen zonnepanelen op hun daken om zo groene stroom te realiseren.

 

Problemen

Maar het gaat niet allemaal vlekkeloos. In Nederland ontstaan er veel problemen tijdens de energietransitie. Er is een tekort aan goed technisch personeel om de panelen allemaal op de daken te plaatsen. Erbij opgeteld is er in bepaalde gebieden van Nederland een groot probleem met de capaciteit van het stroomnet. Er wordt meer stroom geproduceerd dan het net aankan. Netbeheerders moeten dus het stroomnet uitbreiden, maar ook hier is flink personeelstekort. Het is dus een enorme uitdaging om dit allemaal goed te laten verlopen.

 

Klimaatakkoord

In juli 2018 is het klimaatakkoord getekend, wat betekent dat we allemaal ons steentje bijdragen aan de energietransitie. Ondanks alle problemen, is het van belang dat we allemaal meewerken. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen op jouw dak te plaatsen. Informeer eens of dit mogelijk is in jouw situatie en of je genoeg zonlicht op je dak kunt krijgen. De meeste installatiebedrijven kunnen je hier goed mee helpen.