A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Van de wasdroger tot in de klerenkast

Een wasdroger mag niet ontbreken in uw wastoren. De combinatie van wasmachine en droogtrommel kan u helpen om naast bijzonder zachte handdoeken ook kastdroog wasresultaat te behalen.

Maar je kunt vanzelfsprekend ook een wasmaschine en een losse wasdroger kopen.

Wasdroger = materiaalvreter?

Droogtrommels hebben over het algemeen geen goede reputatie. Ze worden onder meer geacht materiaal op te eten, wat vooral te wijten is aan het feit dat zich vaak veel pluisjes ophopen in de zeven van de apparaten. In feite is echter slechts ongeveer tien procent van de totale slijtage die een kledingstuk tijdens zijn levensduur ervaart, terug te voeren op drogen in een droger.

Wat mag er wel en niet in de droger?

In feite kan niet al het wasgoed in de droogtrommel worden gedroogd. Voordat u uw kleding in de droger stopt, moet u het waslabel controleren: Als daar een vierkant met een cirkel te vinden is, zijn de dingen over het algemeen geschikt om in de droger te drogen. Als er maar één punt in de genoemde cirkel is, mag het textiel alleen op het laagste niveau voorzichtig worden gedroogd. Als daar twee punten worden opgemerkt, is drogen op normaal niveau mogelijk. Als het symbool is doorgekruist, mag u de betreffende artikelen niet in de droger drogen.

In principe niet in de droger

Er zijn kledingstukken die door hun materiaaleigenschappen doorgaans niet in de wasmachine en droger thuishoren. Hieronder vallen goederen met schuim, zoals blazers met gewatteerde schouders of bh’s met door schuim ondersteunde cups. Hoewel deze onderdelen met name in wasmachines hun vorm verliezen, vormen ze in de droger zelfs brandgevaar. Stoffen die zijn behandeld met oplosmiddelen zoals terpentijn of petroleumether zijn niet minder gevaarlijk. Als je ze in een machine probeert te drogen, bestaat er zelfs explosiegevaar.

Problematisch wasgoed in de droger

Andere kledingstukken kunnen soms niet eenvoudig in de droger: Overhemden met prints of metalen applicaties kunnen in de droger smelten. Let hier zeker op de informatie op het etiket. Broeken, vooral jeans, zijn problematisch door bijvoorbeeld de knopen en ritsen. Het is mogelijk dat de metalen onderdelen in de droger zo heet worden dat ze andere stukken wasgoed beschadigen. Daarom mag de betreffende broek over het algemeen alleen binnenstebuiten worden getrokken – met de rits en knoop gesloten – en in de droger worden gedaan. Hierdoor is er weinig kans dat de hete metalen onderdelen in aanraking komen met andere materialen. Daarnaast kan de rits op deze manier nauwelijks in andere dingen verstrikt raken. Wol is ook erg gevoelig: u moet alleen overwegen om het erin te drogen als het waslabel duidelijk aangeeft dat het in de droogtrommel kan worden gedroogd en uw apparaat een overeenkomstig speciaal programma heeft. Het is beter: laat de gewassen wollen kleding liggend aan de lucht drogen – en fris het vervolgens op in de droger met een speciaal programma.

Algemene informatie over het gebruik van de droger

Aangenomen wordt dat textiel dat gewassen kan worden op 60 ° C ook in de droogtrommel kan worden gedroogd. Tegelijkertijd weten we echter dat materialen van mesh zoals katoen of linnen snel krimpen in de droger. Iets soortgelijks kan gebeuren met sportkleding zoals truien. Als voorzorgsmaatregel moet u delicate materialen zoals zijde, synthetische gordijnen of sokken met antislipnoppen, evenals items die voor u bijzonder belangrijk zijn, aan de waslijn hangen. Ook is het belangrijk om de droger niet te vol te doen, anders kan er niet genoeg vocht ontsnappen. Het resultaat zou zijn dat je wasgoed niet alleen te vochtig blijft, maar ook kan gaan kreuken. Let gewoon op de overeenkomstige markering op het apparaat.

Ook geldt: laat het wasgoed niet te lang drogen, aangezien het de neiging heeft om te krimpen.