A brand new year
Image default
Onderwijs

Hoe kies je een school voor je kind?

Waar moet jij op letten bij het kiezen van school voor je kind

Het kiezen van een school kan een erg moeilijke keuze zijn. Er is zoveel aanbod en elke school zweert de beste te zijn. Het belangrijkste is dat jouw kind een plek vindt waar hij zich thuis voelt, waar hij vriendjes kan maken en goed kan leren.

Waar vind je zo’n plek?

Let op de volgende punten en je bent er binnen no-time achter!

Wat heeft je kind nodig?

 • Heeft jouw kind bijvoorbeeld behoefte aan een gestructureerde omgeving, of wordt hij liever helemaal losgelaten?
  • Een school met duidelijke regels kan goed zijn voor kinderen met een voorkeur voor structuur, maar heeft jouw kind vrijheid nodig? Vraag dan eens of er ruimte is voor vrije invulling van lesdagen voor kinderen.
 • Zoekt je kind vooral naar uitdaging?
  • Er zijn scholen die veel extra pakketten aanbieden in de vorm van vakken, maar je kan ook denken aan buitenschoolse activiteiten zoals sporten, schaken of debatgroepen.
 • Heeft jouw kind veel individuele aandacht nodig?
  • Er zijn veel scholen die met grote klassen werken, maar je hebt ook school die voor persoonlijke aandacht gaan. SvPO is een middelbare school die met kleine klassen werkt met veel persoonlijke aandacht.

Wat is de leerstijl van jouw kind?

–          Heeft je kind behoefte aan ‘ouderwets’ pen, papier en een schrift of gaat hij liever aan de slag op een tablet of laptop?

 • Veel scholen bieden tegenwoordig digitale lessen aan, maar er zijn er ook nog genoeg die het op de klassieke manier doen.

–          Leert jouw kind door persoonlijk te werken of door groepsverband?

 • Er zijn genoeg scholen die focussen op samenwerken, dus als jouw kind daar behoefte aan heeft vraag daar dan eens naar!

Waar zit de school?

Let ten slotte ook op de afstand naar school. Niemand wilt dan zijn of haar kind spijbelt,  maar in de praktijk gebeurt dat toch erg vaak. Een grote factor daarin is de afstand naar de school. Het is misschien niet zo belangrijk als de leerstijl waar jouw kind behoefte aan heeft, maar zeker niet onbelangrijk.

https://www.svpo.nl/