A brand new year
Image default
Mode en Kleding

Voor de thuiswerkers: vijf tips om minder te zitten tijdens je kantooruren

Voor de thuiswerkers: vijf tips om minder te zitten tijdens je kantooruren 

In Nederland zitten mensen gemiddeld zo’n zeven uren per dag. Heb je een kantoorbaan? Dan is het daadwerkelijke aantal uren wat je dagelijks zit misschien nog hoger. Dat is schrikken, want veel zitten is slecht voor je gezondheid. Door urenlang zitten neemt de kans op obesitas, kanker, diabetes en hartkwalen behoorlijk toe. 

Daarom is minder zitten het advies van de Gezondheidsraad. Bovendien schrijft de raad voor om minstens vijf dagen per week een halfuur matig te bewegen of drie dagen een halfuur intensief te bewegen. Hoe doe je dat wanneer je thuis werkt en niet iedere dag met je werktas heren naar kantoor hoeft? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

1. Iedere dag een blok om 

Zorg ervoor dat je iedere dag de benen strekt. Neem wandelen op in je werkschema. Maak het een vast onderdeel. Eindig de werkdag bijvoorbeeld met een ommetje. Op die manier kom je los van je werk wanneer je thuiswerkt. Maar het kan ook lekker zijn om tijdens de middagpauze een wandeling te maken. Zo voorkom je een middagdip en krijg je de nodige energie om nog even door te gaan. 

2. Vijf minuten pauze na een uur werken

De hele dag door geconcentreerd werken lukt niet. Veel mensen gaan op Internet rondsurfen tijdens de pauze, maar ga eens iets anders doen. Blijf niet zitten, doe iets in het huishouden of stretchoefeningen. Het maakt niet uit wat je doet, kom in ieder geval van je stoel af. 

3. Sta tijdens het werk zoveel mogelijk

Ga eens kijken wat je kan doen om zoveel mogelijk te staan tijdens het werk zelf. Moet je bellen? Ga dan rondlopen. Heb je een vergadering met collega’s? Check dan of dat perse via videobellen moet, misschien kan het via de telefoon zodat je ondertussen kan wandelen. Wat je ook nog kan doen is een bureau aanschaffen waarbij je tevens kan staan. Er zijn speciale zit-sta bureaus op de markt waarbij je zowel kan zitten als staan. 

4. Daag je collega’s fysiek uit 

Door het thuiswerken zie je elkaar niet veel meer, maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen uitdagingen met elkaar aan kan gaan. Spreek eens af om iedere dag vijf kilometer te wandelen of om een aantal minuten per dag te planken. Geef in een app door wat je hebt gedaan en bekijk op het eind van de week wie de winnaar is. 

5. Stel realistische doelen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe hou je die goede voornemens vol? Dat kan je doen door doelstellingen te formuleren die concreet en haalbaar zijn. Zeg niet ‘ik ga elke dag wandelen’, maar ‘ik ga elke dag dertig minuten wandelen’. Lukt dat je vijf dagen per week een maand lang? Beloon jezelf dan met een cadeautje. Schaf eindelijk die luiertas aan die je zo graag wil of die te gekke Eastpak rugtas. Deel je voornemens met andere mensen, zodat zij je kunnen motiveren. Bovendien voel je daardoor een sociale druk om het vol te houden.

Gerelateerde artikelen

Het comfort van een laptoptas

Duurzame kleding om vervuiling te verminderen

Een persoonlijke kleuranalyse of een workshop kleuradvies ?