A brand new year
Image default
Sport

De meest beroemde sport in Canada

Wanneer je in Canada vraagt welke sport dat er op nummer 1 staat dan krijg je onherroepelijk meteen te horen ijshockey. Je hoeft daar niet eens voor in de toplijstjes te kijken. Hockey wordt er al vele jarenlang gespeeld. Canada en Amerika staan niet voor niks als toplanden in het ijshockey bekend.

Wat is ijshockey

IJshockey wordt, zoals de naam het al doet vermoeden, gespeeld op het ijs. Met een ronde schijf die de puck genoemd wordt is het de bedoeling om te scoren bij de tegenstander. Een ijshockeywedstrijd bestaat uit 3 periodes van 20 minuten speeltijd.

Waar bestaat een team uit

Een ijshockeyteam bestaat op het ijs uit 5 veldspelers en een goalie. De verdedigers staan links en rechts achterin op het veld en de aanvallers staan rechts, midden en linksvoor. Bij het ijshockey mag er de hele wedstrijd door constant gewisseld worden van spelers. Een team bestaat vaak uit 18 veldspelers en 2 goalies. Het ligt een beetje aan de regels waar men onder speelt. Bij de NHL mogen er 18 veldspelers en 2 goalies in een team zitten terwijl dat bij het IIHF 20 veldspelers en 2 goalies zijn.

Het speelveld

Het speelveld wat wordt gebruikt bij het ijshockey is in 3 zones verdeeld te weten het verdedigingsvak, het aanvalsvak en het neutrale vak. Het hangt van de speelrichting af welk vak voor welke ploeg vooraan ligt.

De straffen in het ijshockey

In het ijshockey kunnen tijdens het spel meerdere straffen/penalty’s uitgedeeld worden. De straffen worden in minuten uitgedeeld.

Voor de lichte straffen worden 2 minuten penalty gerekend en voor de zwaardere straffen 5 minuten. Deze 5 minuten straf wordt een major penalty genoemd. De speler moet bij een game misconduct het ijs verlaten. Is er een zware overtreding begaan met daarbij de intentie om de andere speler te blesseren dan wordt er gesproken van een match penalty. De speler die de straf heeft begaan mag niet meer meespelen en een teamgenoot moet voor 5 minuten de strafbank in.

Wordt een wedstrijdofficial meerdere keren belaagd kan er een gross misconduct opgelegd worden. De speler mag dan niet meer meespelen maar wel worden vervangen door een teamgenoot.

Er kan ook een tijdstraf van 10 minuten worden opgelegd. Dit wordt gedaan naar de ernst van de door een speler begane overtreding. Dit is bijvoorbeeld met een bodycheck of een check to the head.

Een andere straf die ook wel gegeven wordt in het ijshockey is de penaltyshot. Deze wordt gegeven wanneer een speler bijvoorbeeld zijn stick gooit in de richting van de puck of er een aanval van achter op een tegenspeler wordt gedaan die niet in de haak is. Bij het verplaatsen van het eigen doel wordt er ook een penaltyshot gegeven. Bij een penaltyshot mag de speler vanaf de middenstip een vrij schot doen op de goal van de tegenstander waarbij de goalie van de tegenstander het doel mag verdedigen.  

Wil je nog meer over diverse sporten weten? Kijk op trending.nl

Gerelateerde artikelen

Kun je met trainen op een crosstrainer van die zwembandjes afkomen?

Gelukkig Fit worden? Tai Chi Apeldoorn ‘Bron van Geluk’ FuYuan

Personal training Arnhem kan je helpen om al je doelen te bereiken