Hoe maak je een RVS kunstwerk?

Hoe maak je een RVS kunstwerk?

RVS kunstopdrachten, vrijwerk  of tuinbeelden

Voor een kunstenaar is het uitdagend om een kunstopdracht uit te voeren. Vaak is er een specifieke wens voor een kunstwerk in de tuin (tuinbeelden) , entree of als een award of (huwelijks)geschenk. Het is anders als het maken van zogenaam vrijwerk,  maar niet per definitie minder vrij. Of zoals Goethe zei: In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.  

 

RVS sculpturen ontwerpen

Voordat je een sculptuur gaat maken moet er eerst een ontwerp zijn. Als RVS kunstenaar-beeldhouwer begint het met schetsen. Als er tussen die schetsen – het kan ook een krabbeltje op de hoek van de krant zijn – eentje zit die “iets” volgt de volgende stap.

RVS kunstbeelden – kleine modellen

Van de schets probeer je zo goed mogelijk een 3D model te maken. Dat kan in de computer met een 3D programma. Vaak werkt het sneller (en leuker) om het gewoon van karton, was of hout te maken. Het materiaal in je handen voelen geeft een dimensie die 3D programma’s niet hebben. 3D programma’s daarentegen kunnen het weer heel realistisch weergeven alsof het sculptuur of kunstbeeld al van RVS is gemaakt. Dus bijna altijd begint het met een aantal schetsen die uitmonden in kleine schaalmodellen van karton. Vervolgens maak ik voor de meeste RVS kunstbeelden of RVS sculpturen eerst nog een mock-up of prototype van goedkoop beeldhouwmateriaal als was, klei, karton of hout.

RVS sculptuur Prototype of Mock-up

Als het kleine modelletje van het kunstwerk bevalt;  of als de 3D “artist’s impression” bevalt maak ik het ontwerp van de RVS sculptuur eerst nog op ware grootte van goedkoop materiaal. Denk aan beeldhouwmaterialen als karton, klei, hout of gips. Het kunstbeeld op ware grootte geeft een goede indruk van de verhoudingen. Ook valt direct te zien of het RVS sculptuur of kunstwerk niet te groot of klein oogt.

 

RVS Kunstbeeld maken

RVS sculpturen of RVS kunst maak je met diverse metaal bewerkingstechnieken. Als de vorm en verhoudingen na verschillende verfijningen in orde zijn krijgt het sculptuur of kunstbeeld zijn vorm door het inox of RVS te knippen, kloppen, zetten, buigen en/of lassen. RVS plaatwerk en RVS profielen zijn dan het definitieve materiaal waar ik als beeldhouwer/kunstenaar mee werk.

Afwerking RVS kunst

De huid van de RVS kunstbeelden en sculpturen krijgt een mooie en passende afwerking. De beelden kunnen gladgeslepen geslepen worden en daarna gepolijst worden tot een hoogglans. Het sculptuur glimt dan als een spiegel. Soms maak ik bewust delen van de rvs sculpturen en kunstbeelden dof of mat. Het contrast het de glimmende delen geeft het kunstobject spanning en maakt dat het kunstwerk blijft boeien.  Ook een afwerking als richtingloos geschuurd of geborsteld RVS kan goed passen bij een mooi sculptuur of kunstbeeld.

Kwaliteit RVS sculpturen

Om te zorgen dat de sculpturen mooi blijven gebruik ik de beste kwaliteit RVS. Het gebruikte RVS van RVS Sculpturen heeft de kwaliteit 316 (RVS 316) die geschikt is voor de meest zware omstandigheden. Daarmee blijft een kunstbeeld ook buiten mooi. RVS kunstwerken kunnen daardoor zowel binnen in huis of kantoor als buiten in de tuin of openbare ruimte worden geplaatst.

RVS kunst bekijken

Een deel van mijn RVS sculpturen is behalve op mijn website ook te bekijken in meerdere beeldentuinen en galerieën in Nederland.  Bel wel even vooraf om een afspraak te maken en te informeren of de RVS sculpturen of kunstbeelden waarin u geïnteresseerd ook geëxposeerd staan.

Bekijk alle Moderne sculpturen en beelden van RVS

 

Dit artikel wordt u aangeboden door RVS sculpturen Jeroen Stok – RVS kunstenaar

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.jeroenstok.com/rvs-sculpturen/beelden-soort/vrij-werk/