A brand new year
Image default
Huishoudelijk

Verschillende soorten CV ketels, welke is het beste?

De CV ketel in huis is nog altijd een van de belangrijkste dingen in huis. De CV ketel zorgt voort de regeling van de verwarming en dat is natuurlijk uitermate belangrijk, maar soms ook ingewikkeld. Hoe zit dat nu precies met een CV ketel, welke soorten zijn er en welke is de beste?

Er zijn veel soorten cv-ketels, waaronder gasketels, HR (hoogrendement) ketels, UHR (super hoog rendement) ketels en HR-e (hoog rendement elektrisch) ketels. Daarnaast zijn er elektrische boilers. Het is nog steeds erg duur in gebruik en wordt alleen aangeraden om te gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Daarom bespreken we alleen HR, UHR en HR-e cv-ketels. Als laatste hebben we nog een LTV-ketel, een lagetemperatuurketel, die alleen geschikt is voor wand- en vloerverwarming in goed geïsoleerde woningen. Aangezien deze stookmethode nog relatief nieuw is, kan hij nergens worden toegepast en is hij niet voor elk systeem geschikt, daarom hebben we deze niet meegenomen in de omschrijving van de meest voorkomende CV ketel.

 

Open systeem

Een van de systemen die we kennen met ketels is een open systeem. Open betekent dat de onderkant van de ketel open is. Dit komt doordat hier de warmtepomp zit. De warmtepomp neemt warmte op uit de omgevingslucht, die wordt gebruikt om het afgekoelde water op basistemperatuur te verwarmen. De warmtepomp neemt de omgevingslucht op via de bodemlucht, ventilatielucht of buitenlucht van binnenuit de woning. Bewaar en houd het water verwarmd tot de basistemperatuur totdat het weer op de gewenste temperatuur moet worden verwarmd. Dit gebeurt met gas, maar omdat het water al heet is, is de opwarmtijd van het gas erg kort. De warmte van het gas dat wordt gebruikt om het water te verwarmen, wordt ook hergebruikt als warmte voor het verwarmen van koud water. Dit bespaart energie en verbetert het rendement van de ketel. UHR- en HR-e-ketels zijn gesloten systeemketel, dus ze werken op warmtepompen. Hierdoor ontstaat geen condens waardoor er geen aansluiting op een riool nodig is.

 

Gesloten systeem

Het gesloten systeem haalt de zuurstof die nodig is voor het verbrandingsgas uit de buitenlucht via de aanzuigleiding en de uitlaatpijp. Omdat bij de verbranding van het gas rookgas als bijproduct ontstaat, worden deze gassen condensaat. Dit condenswater moet via het riool worden afgevoerd. Daarom kan een gesloten systeem (gesloten betekent dat de ketel onderaan gesloten is) alleen worden aangesloten op het riool. De HR ketel is de enige CV ketel met een gesloten systeem.

 

Bestaat er zoiets als: ‘’De beste ketel?’’

Velen stellen zichzelf de vraag of er zoiets bestaat als de beste ketel. We moeten van tevoren wel aangeven dat er niet een objectief besluit bestaat over wat nu de beste ketel is. Het gaat hierbij vooral om persoonlijke voorkeur, omdat iedere ketel anders werkt, en iedere ketel heeft een ander soort systeem om efficiënt te werken. Sommige ketels zijn wellicht energiezuiniger en efficiënter, maar dit is dan ook direct een behoorlijke investering, en soms kunnen mensen de kosten hiervoor niet direct ophoesten.

 

Loodgieter of niet?

Denkt u er toch over om de klus te laten klaren door een loodgieter Haarlem, of twijfelt u nog over het inhuren van een loodgieter Haarlem? Velen denken dat de keuze voor en het plaatsen van een goede CV ketel een van de simpelste zaak van de wereld is. Het is echter veel gecompliceerder dan u denkt, en daarom is de ervaring, expertise en de mankracht van een loodgietersbedrijf toch echt nodig. Niet getreurd, wij als uw loodgietersbedrijf Haarlem klaren elke klus voor u tegen een scherpe prijs. Het voordeel is ook dat u er geen omkijken meer naar heeft wanneer de klus uit handen wordt genomen.

https://loodgieter-haarlem.nu/