A brand new year
Image default
Hobby en vrije tijd

Een luchtbuks kopen? 5 handige aankooptips!

Heb je plannen om een luchtbuks aan te schaffen? Dan kan het best ingewikkeld zijn om de juiste keuze te maken. Er is namelijk qua soorten, merken en typen breed aanbod luchtbuksen op in de markt. Professioneel advies om de juiste beslissing te maken, kan daarom geen kwaad. Waar moet je precies op letten als je een luchtbuks gaat kopen? Met onderstaande vijf aankooptips wordt het kopen van een luchtbuks een stuk gemakkelijker.


Hierboven ziet u een prachtige buks van KalibrGun 

1. De schietkracht van de buks

In de eerste plaats is de schietkracht van de luchtbuks iets om op te letten. Bepalend hierbij is welke schietafstand je minimaal met je luchtbuks moet kunnen halen. De kracht waarmee munitie wordt afgeschoten met een luchtbuks, wordt weergeven in de eneergie-eenheid joules, bijvoorbeeld 7,5 joule (een lichte buks) of 39,4 joule (een zwaardere buks die verder schiet). Met kwalitatief goede buksen kun je al snel tussen de 200 en 400 meter behoorlijk nauwkeurig schieten.

2. De prijs van de luchtbuks

Een tweede punt van aandacht bij het kopen van een luchtbuks is de prijscategorie. Wil je niet te veel geld uitgeven aan je luchtbuks, dan kun je al voor minder dan 150 euro een leuke buks kopen van merken als Gamo, Diana, Crosman of Browning. Afhankelijk van de mogelijkheden, schietafstand en het comfort kan de prijs van een luchtbuks oplopen tot zo’n 1300 euro.

3. Het soort luchtbuks

Er bestaan uiteenlopende soorten luchtbuksen, afhankelijk van hoe de buks geladen wordt en op welke manier de kogels verschoten worden. Een van de bekendste soorten luchtbuksen is de knikloop buks. Deze buks is populair, omdat dit type goed betaalbaar is en gemakkelijk geladen kan worden. Zoek je een voordelige en gebruiksvriendelijke buks, dan is een knikloop buks een prima keuze. Verder is er nog de onderspanner buks, waarbij er druk gecreëerd wordt door en hendel (die onder de loop zit) aan te spannen. Voor het schieten over korte afstanden kun je het beste een CO2-luchtbuks kopen, terwijl voor langere afstanden een PCP-luchtbuks (die werkt met gecomprimeerde lucht) een prima optie is. Ten slotte zijn er nog de luchtbuksen met magazijn, waarmee je meerdere schoten achter elkaar kunt afvuren, zonder dat je tussentijds hoeft te herladen.

4. De vormgeving: kleuren, handgrepen, loop

Natuurlijk wil het oog ook wat als je een luchtbuks koopt. Zo kun je qua kleuren kiezen uit tal van mogelijkheden. Bruin en zwart zijn populaire bukskleuren, maar er zijn ook bijzondere modellen ontworpen met unieke kleuren of kleurpatronen. Ook qua handgrepen, gewicht, vormen en looplengte zijn er tal van opties als je op zoek bent naar een luchtbuks die goed bij je past.

5. Met of zonder vizier?

Denk ook na over de vraag of je een luchtbuks met of een luchtbuks zonder vizier wilt aanschaffen. Wil je heel gericht en precies kunnen schieten, dan helpt een kwalitatief goed vizier hierbij. Schiet je echter liever met je ogen, dan heb je natuurlijk geen speciaal vizier op je buks nodig.

Hoe dan ook, koop je luchtbuks bij een erkende en betrouwbare handelaar als Buitenmens Webshop.