A brand new year
Image default
Hobby en vrije tijd

Dit was Kerst 2020

Geen kerstuitjes

Jaarlijks gaan ruim 10 miljoen Nederlanders naar een kerstmarkt in binnen- of buitenland. Daarvan gaat ongeveer 20% naar een kerstmarkt in Duitsland. Met name de kerstmarkten net over de grens (bijvoorbeeld Düsseldorf en Keulen) worden normaal gesproken goed bezocht door Nederlanders. Echter dit jaar waren de kerstmarkten al in een vroeg stadium van de baan. Door de coronamaatregelen en negatieve reisadviezen konden er vanuit Nederland geen dagtrips worden ondernomen naar kerstmarkten in Duitsland, België en Londen. Maar ook voor de organisatoren van Nederlandse kerstmarkten was het onmogelijk om dergelijke grote evenementen te organiseren met zo veel onzekerheid en risico. Grote kerstmarkten zoals die in Dordrecht, Valkenburg of Haarlem gingen in 2020 niet door.

In het verlengde van de kerstmarkten gingen ook de kerstcircussen niet door. En met de aankondiging van de extra maatregelen op 14 december ging er ook een streep door het bezoeken van pretparken, musea of dierentuinen in de kerstvakantie. Even leek het er op dat we op 2e kerstdag wel traditioneel naar de woonboulevards konden gaan, maar door het sluiten van alle niet-essentiële winkels ging dit kerstuitje ook niet door. Kerst 2020 moesten we vooral thuis gaan beleven en reisbewegingen zo veel mogelijk worden beperkt.

Sinterklaas voelt zich opgejaagd

Geen kerstuitjes, maar Kerst 2020 vier je thuis. En dus was alles er op gericht om de gezelligheid in huis te halen. Twee weken eerder dan normaal waren de voorbereidingen voor Kerst 2020 al gestart. Er werd half november al net zoveel gezocht bij Google op de zoekterm
“kerstdecoratie” en “kerstverlichting” als op het hoogste niveau in 2019 (week 50). Ondanks dat de goedheiligman nog in Nederland was, waren we met ons hoofd al bij Kerst. Voor sinterklaasavond stond in veel huizen de kerstboom al opgetuigd. Met op de vloer een mengsel van strooigoed en uitgevallen dennennaalden. Sinterklaas zal dit met lede ogen hebben aangezien en vol vertwijfeling weer naar Spanje zijn vetrokken.

Fout, fouter, foutst

Voorgaande jaren zagen we al de opkomst van foute kerstruien, kerstjurken en kerstkostuums, en in 2020 kunnen we daar de mondkapjes met kerstprint aan toevoegen. Waar de Nederlanders eerder in het jaar nog terughoudend waren tegen over het dragen van mondkapjes werd het kerstmondkapje dé hit van 2020. Bij dagaanbiedingen websites en ook op kerstdag.nl was dit product de meest populaire kerstdeal. We hebben vele varianten voorbij zien komen: papieren wegwerp mondkapjes met print, kerstmondkapjes met verlichting, XXL mondkapjes met een volwaardige baard en een 2D versie.

Top 10 producten Kerst 2020

De kerstinkopen werden dit jaar extreem vroeg gedaan. Na de gekte rondom Black Friday was het voor de meeste Nederlanders tijd om aan de Sinterklaas- en Kerstinkopen te denken. Half november werd er al net zoveel kerstartikelen verkocht als in week 50 (vlak voor Kerst) in 2019. Top 10 meest verkochten producten op Kerstdag.nl in 2020 waren:

 1. Mondkapje met kerstprint (wegwerp)
 2. Mondkapje XXL kerstman
 3. Foute kerstjurk met kerstprint
 4. Houten kersttrein
 5. Online quiz kerst en winter editie voor op mobiel
 6. Kerstballen rood en goud in voordeelverpakking (70% korting)
 7. Monopoly bordspel kindereditie
 8. Happy socks
 9. Toblerone bedrukt met eigen naam
 10. Familie Meiland wijnpakket incl wijnglazen

Online borrelen

De kerstborrels op het werk moesten plaats maken voor online kerstborrels en kerstquizen. Veel evenementenbureaus speelden hier op in door op zeer professionele wijze studio’s in te richten vanwaar de online evenementen werden gepresenteerd. In Alkmaar werd zelfs een oude atoombunker omgebouwd tot quizcentrum waarvandaan ruim 300 pubquizzen in 20 studio’s. werden gepresenteerd. Het Hoornse evenementenbureau Eenhoorn Evenementen organiseerden zelfs een heuse online kerstshow met een quiz, entertainment en een heuse huisband voor iintermezzo’s en live muziek. De online quizen en bingo’s zorgden voor gezelligheid en samenhorigheid onder het personeel. Zo beleefden collega’s Kerst 2020 toch nog samen.

Liefs van de horeca

De horeca is één van de zwaarst getroffen branches door de coronamaatregelen. Waar de versoepeling in het voorjaar en zomer nog voor een opleving zorgden was de boodschap van minister-president Rutte dat de Horeca moest sluiten tijdens Kerst voor vele een klap. Horecaondernemers hadden juist gehoopt om nog iets van 2020 te maken, zowel financieel als in gastvrijheid. Ook de consument snakte naar sfeer, gezelligheid en vermaak in het toch al zware jaar. Maar de restaurants bleven dicht voor bezoekers en alleen open voor afhalen en bestellen.

Wellicht daarom bestelden we massaal bij restaurants om zo de lokale horecaondernemer een hart onder de riem te steken. De zoekterm “eten bestellen” werd dit jaar bijna 2,5x meer gebruikt dan vorig jaar met Kerst. De 3 en 4 gangenmenu’s, borrelboxen, gourmetschotels en do-it-yourself-menu’s verdrongen de klassieke maaltijdbereiding. Geen uren meer in de keuken door brengen om schoonmoeder te verbluffen, maar gemak en een gunfactor voor de horeca.

Het kerstmenu zag er ook anders uit en de kalkoen werd geschrapt. Een volwassen kalkoen weegt al snel tussen de 7 en 9 kilo, en daar kunnen zeker 10 personen goed van eten. Aangezien een huishouden maar maximaal 3 gasten mocht ontvangen, was de volwassen kalkoen dus al snel te veel van het goede. Menig kalkoen zal opgelucht adem hebben gehaald.

Sky Radio top 10 kerstsongs 2020

Gelukkig zijn er ook dingen die hetzelfde zijn gebleven en waar je altijd op kan terug vallen. Sky Radio voelden goed aan dat 2020 behoefte had aan Kerst en begon eerder met het uitzenden van kerstmuziek. 87 dagen voor Kerst werd Sky Radio weer omgedoopt tot The Christmas Station met non-stop de allerbeste kersthits.

De top 10 van kerstsongs op Sky Radio zag er dit jaar als volgt uit:

 1. Last Christmas – Wham
 2. All I want for Christmas – Mariah Carey
 3. It’s beginning to look a lot like Christmas – Michael Buble
 4. Driving home for Christmas – Chris Rea
 5. Being alone at Christmas – Miss Montreal
 6. Do they know it’s Christmas – Band Aid
 7. Underneath the tree – Kelly Clarkson
 8. Wonderful Christmas time – Paul McCartney
 9. The most wonderful time – Andy Williams
 10. Flappie – Youp van ’t Hek

TOP 10 hashtags Kerst

Een post eindigt met hashtags en zo ook deze. Tot slot een laatste top 10 lijstje en nu van meest populaire kerst hashtags op Instagram, Twitter en Facebook in Nederland in 2020:

 1. #kerst – 46%
 2. #christmas – 13%
 3. #kerstmis – 7%
 4. #kerstboom – 6%
 5. #kerstdecoratie – 5%
 6. #sinterklaas – 5%
 7. #feestdagen – 4%
 8. #kerstcadeau – 3%
 9. #kerstpakket – 3%
 10. #xmas – 3%

 

https://www.kerstdag.nl/