A brand new year
Image default
Gezondheid

Een shake als maaltijdvervanger

Maaltijdvervangers zijn erg populair als ondersteuning bij je dieet. Of je nu wilt aankomen of afvallen, voor beide doeleinden zijn maaltijdvervangende shakes goed bruikbaar. Bij veel mensen roepen deze maaltijdvervangers vragen op. Wat zijn maaltijdvervangers precies? Zijn ze gezond? Kun je normale maaltijden vervangen door shakes? Houd je een dieet met shakes vol op lange termijn? De antwoorden op deze vragen vind je hier!

Maaltijdvervangende shakes

Maaltijdvervangers zijn vaak shakes. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je nodig hebt en die je normaal ook met een maaltijd binnen zou krijgen. Maaltijdvervangende shakes zijn vaak zelfs gezonder, omdat er voornamelijk eiwitten in zitten. En weinig koolhydraten, vetten, suikers of kleurstoffen. Ook kan je makkelijk doseren hoeveel je precies binnenkrijgt. Vaak zijn de shakes naast proteïnen (eiwitten) aangevuld met extra vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die jij dagelijks nodig hebt. 

Zijn maaltijdvervangende shakes gezond?

Het antwoord op de vraag: zijn maaltijdvervangende shakes gezond? Is makkelijk gezegd, ja! Door de extra vitaminen, mineralen en eiwitten zijn de shakes vrij gezond. Vaak gezonder dan een reguliere maaltijd. Vaak zitten er ook weinig calorieën in zo’n maaltijdvervangende shake. Dus als je wil afvallen is dat erg gunstig. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je de rest van het dieet invult. Als je tussendoor toch veel snacks eet is het effect van de gezonde shake natuurlijk snel weg.

Wat is je doel? Afvallen of aankomen?

Hoe wil je de maaltijdvervangende shakes inzetten?. Wil je afvallen? Dan is het gunstig om een shake te nemen als vervanging van bijvoorbeeld je ontbijt of lunch. Je zit na het nemen van een maaltijdvervangende shake vrij vol. Dit verminderde hongergevoel komt door het hoge aantal eiwitten oftewel proteïnen dat in een shake zit. Eiwitten worden langzaam afgebroken in de maag. Zo houd je het makkelijk vol tot de volgende maaltijd zonder te snacken!

Veel sporters willen juist aankomen. De eiwitshakes met veel proteïnen helpen bij een sneller spierherstel, maar ze worden ook gebruikt om wat extra calorieën binnen te krijgen naast de reguliere maaltijden. Met zo’n maaltijdvervangende shake kan je namelijk makkelijk bijhouden doseren hoeveel je binnenkrijgt. Als je wilt aankomen moet je tussen de 300 en 500 calorieën meer binnenkrijgen dan dat je verbrandt.

Lange termijn

Als je graag wilt afvallen is het drinken van maaltijdvervangende shakes een manier om makkelijk en snel af te vallen. Maar weinig mensen houden het lang vol. Dit komt vaak omdat ze te snel willen afvallen en te veel veel maaltijden door shakes vervangen. Als je geleidelijker afvalt is het makkelijker vol te houden en beter voor je lichaam. Probeer jezelf bijvoorbeeld aan te leren dat je alleen je ontbijt of lunch vervangt door een shake. De rest van de dag eet je wel reguliere maaltijden en zo houd je het makkelijker op lange termijn vol. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je de andere maaltijden op een gezonde wijze invult. Zo blijf je op je gewenste gewicht!