A brand new year
Image default
Gezondheid

Een bezoek aan de psycholoog

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat men niet schroomt om naar de psycholoog te gaan, wat naar mijn mening een positieve ontwikkeling is. Nog niet heel lang geleden was geestelijke gezondheid een heel controversieel onderwerp, iets wat nu wat minder het geval is. Waar vroeger mentale stoornissen en aandoeningen werden geassocieerd met zwakheid en vaak werd afgedaan als iets dat niet bestond, worden mentale stoornissen langzamerhand steeds meer genormaliseerd. Heel veel mensen krijgen te maken met psychische aandoeningen, wat het belangrijk maakt om deze aandoeningen bespreekbaarder en geaccepteerder te maken in de samenleving. Al die mensen zouden enorm baten bij het praten met een psycholoog

 

Verder is het praten met een psycholoog zelf een nogal controversieel iets. Nu nog vinden bepaalde mensen dat het praten met een psycholoog iets schaamvols is en iets dat bij mannen je mannelijkheid teniet doet en bij vrouwen wordt afgedaan als zwakheid. Het is cruciaal dat wij als samenleving afkomen van deze vooroordelen, omdat mentale problemen net zo goed meetellen als fysieke problemen. Daarnaast wordt het naar het gaan naar een psycholoog gezien als een last resort. Veel mensen denken dus dat alleen als je zeker weet dat je ergens aan lijdt of als je al je andere opties op hebt gebruikt je naar de psycholoog kan gaan. Niets is minder waar. Ten eerste omdat zelf een psychologische test op het internet doen misschien niet de beste manier is om je symptomen te verklaren, ten tweede omdat een psycholoog je kan helpen op veel meer gebieden dan alleen als je een zware mentale stoornis hebt. Het blijkt dat er bij psychologen veel meer mensen aankloppen dan alleen chronisch depressieven en schizofrenie patiënten en dergelijke. Mensen vanuit elke jaarlaag en uit elke maatschappelijke laag verschijnen bij de psycholoog, sommigen omdat ze simpelweg iemand willen hebben om te vertellen over hun ervaringen de laatste tijd, anderen omdat ze een onpartijdige persoon nodig hebben om ergens over uit te komen en ten slotte inderdaad de mensen met een ernstige geestelijke aandoening.

 

Het komt erop neer dat niemand bang zou moeten zijn om naar de psycholoog te gaan. Je bent op geen enkele manier zwak als je het doet en eenmalig naar de psycholoog gaan is eigenlijk iedereen wel aan te raden, want misschien ontdek je wel iets waar je zelf niets van af wist en anders heb je een uurtje je hart kunnen luchten bij iemand die je toch nooit meer gaat zien.

 

https://drie60.com/