A brand new year
Image default
Bedrijven

Wanneer ben je hoog sensitief?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, mensen die overgevoelig zijn. Deze mensen zijn erg snel geïrriteerd en gevoelig voor kleine prikkels vanaf de buitenwereld. Bij veel van deze mensen blijft het enkel bij licht geïrriteerd, maar bij sommige van hen kan dit uitlopen tot een groot gevolg van hoog sensitiviteit. Dit zijn personen die niet leren omgaan met deze gevoeligheid waardoor ze dieper verstrikt raken in deze gevoelens. Het is daarom belangrijk om dit te herkennen en op tijd hulp in te schakelen. Hoog sensitieve personen kunnen zich namelijk heel afstandelijk houden, waardoor het lastig is om dicht bij ze in de buurt te komen, zowel fysiek als mentaal.

Hoog sensitieve personen zijn personen die niet goed om kunnen gaan met emoties, hierin vast lopen. Dit heeft tot gevolg dat ze meer stress en spanning ervaren dan dat er werkelijk zijn. Graag zouden deze personen wel rust willen ervaren, maar weten ze niet goed hoe ze dit moeten bereiken waardoor er nog meer stress ontstaat.

Omgaan met hoog sensitiviteit De HSP kenmerken zijn duidelijk te herkennen. Als een persoon niet goed om kan gaan met invloeden van buitenaf kan dit te wijten zijn aan de hoog sensitiviteit. Als je dan probeert om te vragen naar het gedrag van die persoon zullen ze zich snel schuil houden achter een smoes. Ze zullen dan zeggen dat ze het druk hebben of gewoon chagrijnig zijn. De hoog sensitieve persoon probeert dan zijn gevoelens en emoties te verbergen voor de buiten wereld. Het opkroppen van de gevoelens en emoties kan uiteindelijk leiden tot een explosie van gevoelens en emoties.

Veel mensen zijn overigens gevoelig, maar dat betekent nog niet per definitie dat deze personen hoog sensitief zijn. De kenmerken hoog sensitief zijn te onderscheiden van mensen die ‘gewoon’ gevoelig zijn. Hoog sensitieve personen zijn vaak sneller vermoeid. Dit komt door de indrukken die zij krijgen en er veel moeite mee hebben om deze gevoelens en emoties te verwerken.

https://www.hsp-academy.nl/