A brand new year
Image default
Bedrijven

Hamilton Electric en de elektrische horloge

Hamilton Elektrisch
Hamilton Electric was de pioniers van het eerste elektrische horloge, in tegenstelling tot de Quartz en de Bulova Accutron was dit de eerste beweging die een batterij gebruikte als bron om het balanswiel te oscilleren. Hamilton bracht twee modellen van de Electric uit: de eerste die werd uitgebracht was de Hamilton 500 op 3 januari 1957, die in 1959 werd geproduceerd. Dit model had problemen met het verkeerd uitlijnen van de rijdraden en het horloge keerde terug naar Hamilton voor uitlijning. De Hamilton 505 was een verbetering ten opzichte van de 500 en was betrouwbaarder: de rijdraden werden verwijderd en een niet-verstelbaar contact op de weegschaal leverde het vermogen aan het balanswiel.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Beweging

Verschillende soorten bewegingen bewegen de handen anders dan in deze 2 seconden durende belichting. Het linker horloge heeft een 24-uurs analoge wijzerplaat met een mechanische 1/6 s beweging, de rechter heeft een meer gebruikelijke 12-uurs wijzerplaat en een “1 s” kwartsbeweging.

Een Russische mechanische horloge beweging

Een zogenaamd mystery watch, het is het eerste transparante horloge, ca. 1890. Het uurwerk is voorzien van een cilinderuitgang.
Een beweging van een horloge is het mechanisme dat het verstrijken van de tijd meet en de huidige tijd (en eventueel andere informatie zoals datum, maand en dag) weergeeft. Bewegingen kunnen volledig mechanisch zijn, volledig elektronisch (mogelijk zonder bewegende delen), of ze kunnen een mix van beide zijn. De meeste horloges die vandaag de dag voornamelijk bestemd zijn voor de tijdwaarneming hebben elektronische bewegingen, met mechanische wijzers op de wijzerplaat die de tijd aangeven.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Mechanisch
Hoofdartikel: Mechanisch horloge
Vergeleken met elektronische bewegingen zijn mechanische horloges minder nauwkeurig, vaak met fouten van seconden per dag, en ze zijn gevoelig voor positie, temperatuur en magnetisme. Ze zijn ook duur om te produceren, vereisen regelmatig onderhoud en aanpassingen en zijn gevoeliger voor storingen. Desalniettemin trekt het vakmanschap van mechanische horloges nog steeds de aandacht van een deel van het publiek, met name bij de horlogeverzamelaars. Skelet horloges zijn ontworpen om het mechanisme zichtbaar te laten voor esthetische doeleinden.

Een mechanische beweging maakt gebruik van een ontsnappingsmechanisme om het afwikkelen en wikkelen van onderdelen van een veer te controleren en te beperken, waardoor een eenvoudige afwikkeling wordt omgezet in een gecontroleerde en periodieke energieafgifte. Een mechanische beweging maakt ook gebruik van een balanswiel samen met de balansveer (ook wel bekend als een haarveer) om de beweging van het tandwielsysteem van het horloge te regelen op een manier die analoog is aan de slinger van een slingerklok. De tourbillon, een optioneel onderdeel voor mechanische bewegingen, is een roterend frame voor de ontsnapping, dat wordt gebruikt om de effecten van de zwaartekrachtsvertekening op de tijdwaarneming uit te schakelen of te verminderen. Door de complexiteit van het ontwerpen van een tourbillon, zijn ze erg duur, en alleen te vinden in prestigieuze horloges.

De speldknop ontsnapping (de Roskopf beweging genoemd naar de uitvinder, Georges Frederic Roskopf), een goedkopere versie van het volledig hefboom uurwerk, werd in grote hoeveelheden geproduceerd door veel Zwitserse fabrikanten en door Timex, totdat het werd vervangen door quartz uurwerken.

Stemvorkhorloges maken gebruik van een soort elektromechanisch uurwerk. In 1960 geïntroduceerd door Bulova, gebruiken ze een stemvork met een precieze frequentie (meestal 360 hertz) om een mechanisch horloge aan te drijven. De taak van het omzetten van elektronisch gepulseerde vorktrillingen in roterende bewegingen wordt gedaan via twee piepkleine, met juwelen versierde vingers, de zogenaamde pallen. Tuning-vork horloges werden verouderd toen elektronische quartz horloges werden ontwikkeld. Kwartshorloges waren goedkoper om te produceren en waren bovendien nauwkeuriger.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Hoofdartikel: Hoofdbron
Traditionele mechanische uurwerkbewegingen maken gebruik van een spiraalveer, de zogenaamde ‘mainspring’, als krachtbron. Bij handmatige horloges moet de veer regelmatig door de gebruiker worden opgewonden door aan de kroon van het horloge te draaien. Antieke zakhorloges werden gewikkeld door een aparte sleutel in een gat in de achterkant van het horloge te steken en het te draaien. De meeste moderne horloges zijn ontworpen om 40 uur te draaien op een wikkeling en moeten dus dagelijks worden gewikkeld, maar sommige horloges lopen meerdere dagen en een paar hebben 192 uur drijfveren en worden wekelijks gewikkeld.

Impact op de Seiko horloge

Automatisch horloge: Een excentrisch gewicht, een rotor genoemd, zwaait mee met de beweging van het lichaam van de drager en wikkelt de veer op.

Seiko 5 Automatisch Horloge 21 Juwelen
Een self-wikkeling of automatisch horloge is een horloge dat de hoofdveer van een mechanische beweging terugwindt door de natuurlijke bewegingen van het lichaam van de drager. Het eerste zelfoprollende mechanisme voor zakhorloges werd in 1770 uitgevonden door Abraham-Louis Perrelet, maar het eerste “self-wikkeling”, of “automatische”, polshorloge was de uitvinding van een Britse horlogemaker genaamd John Harwood in 1923. Dit type horloge wikkelt zich op zonder dat de drager een speciale actie nodig heeft. Het maakt gebruik van een excentrisch gewicht, een zogenaamde opwindbare rotor, die draait met de beweging van de pols van de drager. De heen en weergaande beweging van de wikkelende rotor koppelt zich aan een ratel om de hoofdveer automatisch op te wikkelen. Zelf-opwindende horloges vruchtgebruik

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko

Gerelateerde artikelen

Verbouwen

Ontdek de moderne mogelijkheden bij Goedlenen.nl

Personeel beschuldigen van fraude of diefstal