A brand new year
Image default
Zorg

Zorgverzekering en extreme sporten

Zorgverzekering en extreme sporten

Extreme sporten brengen vaak veel gevaar met zich mee. Bij extreme sporten kan je denken aan skydiven, bungeejumpen, raften, bergbeklimmen, base jumpen en zelfs wintersport. De sporten hebben wel iets gemeen namelijk dat het een adrenaline kick geeft. Het nadeel aan deze extreme sporten is dat het grote risico’s met zich mee brengt.

Vallen extreme sporten in je basisverzekering

De bovengenoemde sporten vallen buiten de basisverzekeringen van de zorgverzekeraars, omdat deze sporten meer risico’s met zich mee brengen. Daarom is het aan te raden om jezelf aanvullend te verzekeren voor de extreme sporten, om niet voor onverwachte hoge kosten te komen staan als je wat overkomt tijdens het beoefenen van je sport.

Waarom is een verzekering afsluiten cruciaal?

Het deelnemen aan extreme sporten vergt veel oefening en discipline. De kans op ernstige ongelukken is vele maten groter bij het beoefenen van deze sporten. Het is van groot belang om deze sporten goed onder te knie te hebben om blessures te voorkomen. Als er een ongeluk voorkomt bij deze sporten gaat het vaak om zwaargewonden of zelfs slachtoffers die komen te overlijden. Bij wintersport komt het elk jaar veel voor dat er gewonden en zelfs doden vallen. In het jaar 2012 zijn er zelfs 4573 personen zwaar gewond geraakt. Mesen zonder een zorgverzekering met de aanvullende dekking extreme sporten moeten de medische kosten in het buitenland zelf betalen. Deze kosten kunnen in het buitenland flink oplopen

Het buitenland

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun extreme sport te beoefenen in het buitenland, omdat in het buitenland meestal het geschikte landschap te vinden is zoals watervallen, bergen en skipistes.  Een ongeluk in het binnenland wordt door de basisverzekering van je zorgverzekering vergoed. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor ongevallen in het buitenland, want wereldwijd heeft elke Nederlander met de basisverzekering recht op noodzakelijke zorg. Het nadeel is alleen dat de kosten voor de zorg in het buitenland een stuk hoger liggen. Wanneer je een operatie in het buitenland wilt ondergaan dekt de zorgverzekeraar niet het gehele bedrag maar wel een deel. De overige kosten zijn voor de patiënt zelf.  In de werelddelen Zuid-Amerika en Noord-Amerika zijn de kosten voor de zorg aanzienlijk hoger. In sommige Europese zoals Spanje en Griekenland is dit ook het geval.

De meeste mensen sluiten daarom ook naast hun zorgverzekering een reisverzekering af ter aanvulling op hun zorgverzekering. Om je voorledig te dekken tegen de medische kosten in het buitenland bij het beoefenen van extreme sporten kun je het beste een zogenoemde outdoor verzekering afsluiten. Op www.ziektekostenverzekering.nl kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken en kijken wie de beste dekking geeft op het gebied van extreme sport.

https://www.ziektekostenverzekering.nl