A brand new year
Image default
Zorg

Een verzorgende IG is een ware duizendpoot

Als verzorgende IG moet je van veel verschillende markten thuis zijn. Aangezien je de hele werkdag met cliënten in contact staat, is een sociale instelling natuurlijk een zeer belangrijke vereiste. Maar daarnaast moet je ook goed in staat zijn om volledig zelfstandig te kunnen werken, waarbij je soms razendsnel met resolute of vindingrijke oplossingen moet komen om plotseling opdoemende problemen bij je cliënten adequaat op te kunnen lossen. 

Tenslotte wordt er ook een hoge mate van nauwkeurigheid van je verwacht. Je mag namelijk ook een aantal verpleegtechnische handelingen uitvoeren, die vanzelfsprekend wel met alle zorgvuldigheid uitgevoerd moeten worden. Daarnaast zul je in veel gevallen van elke cliënt een nauwgezet rapport bij moeten houden, zodat er ook voor andere teamleden een steeds duidelijker beeld van specifieke zorgbehoeftes van een cliënt ontstaat. 

 

Afwisselende baan als verzorgende IG

Tegenover zoveel verantwoordelijkheden staat dan ook wel weer een aangenaam afwisselende baan. Je werkt weliswaar met concrete planningen, maar in de praktijk word je al snel duidelijk dat deze planningen vooral een leidraad voor je dagelijkse activiteiten zullen zijn. Het is geen strikte opeenvolgingen van uit te voeren taken. 

Elke werkdag omvat gegarandeerd een of meerdere verrassingen die ervoor zorgen dat er een stevig beroep op je improvisatietalent wordt gedaan. Voor je cliënten ben je in veel gevallen hun dagelijkse lichtpuntje in hun vaak eenzame bestaan. 

Kortom, goede sociale vaardigheden zijn heel erg belangrijk als je als verzorgende IG aan de slag gaat.

 

Diploma op zak? Meteen een baan!

Om voor een baan als verzorgende IG in aanmerking te kunnen komen is het wel zaak dat je daarvoor eerst het bijpassende MBO-diploma hebt behaald. Is je dat gelukt, dan kun je vrijwel meteen in tal van verschillende zorgsectoren aan de slag. 

Met het oog op de toenemende zorgvraag in de Nederlandse samenleving kan gerust gesteld worden dat je de komende jaren niet snel werkloos thuis zult komen te zitten.