A brand new year
Image default
Zakelijke dienstverlening

De voor- en nadelen van modulair ontwerpen

Als je kijkt naar modulair ontwerpen dan is het de vraag in hoeverre iedereen de term begrijpt. Om over de voor- en nadelen hiervan te kunnen spreken is het goed om eerst te kijken naar wat modulair ontwerpen eigenlijk is. Modulair ontwerpen wordt vaak toegepast als het proces uit verschillende stappen of modules bestaat. Door het gehele proces in de modules op te splitsen kan je er dus voor zorgen dat je op die manier de modules apart ontwikkelt en deze op elkaar laat aansluiten. Een mooi voorbeeld hoe dit in de praktijk werkt is te vinden van LGem. Zij hebben de productie van algen op deze manier vormgegeven. Bekijk de website van LGem voor meer informatie.

Voordelen van modulair ontwerpen

Als je met verschillende modules aan de slag gaat in plaats van een totaaloplossing ben je vaak goedkoper uit. Door de modules duidelijk te omschrijven kan je voor het onderdeel wat je wilt ontwerpen iemand zoeken die de kennis heeft die specifiek bij die module past. Daarnaast is er ook het voordeel dat de modules misschien ook ergens anders ingezet kunnen worden zonder dat je bij hetzelfde eindproduct hoeft uit te komen. Een situatie die ervoor zorgt dat de ontwikkelingskosten dus eerder of op een andere plek terugverdiend kunnen worden. Steeds vaker wordt er daarom voor deze manier van ontwerpen gekozen die in de praktijk dus kostenbesparend is.

Nadelen van modulair ontwerpen

Als je met een deel van het totale proces bezig bent, kan je wel eens uit het oog verliezen waar het allemaal omdraait en waar het overgaat. Dat risico bestaat ook bij modulair ontwerpen. Je bent zo bezig met een klein gedeelte van het totale proces dat het moeilijk is om de juiste verhoudingen te blijven zien. Dit nadeel is eenvoudig op te lossen door iemand de totale verantwoordelijkheid te geven over de verschillende modules. Door te kijken of de uitkomst van de module daadwerkelijk datgene is waar de volgende module mee verder moet werken, voorkom je dus dat de totale modules afwijken.

Waar gebruik je modulair ontwerpen?

Er zijn een aantal sectoren die vooral gericht zijn op innovatie en ontwikkeling. Vaak weet men heel goed wat het doel is wat men wil bereiken en kan men ook wel de verschillende modules benoemen. Maar de koppeling maken tussen de modules is niet iets wat altijd eenvoudig gaat. Door de modules te beschrijven en naar de beginwaarde van de volgende module toe te werken kan je het proces vereenvoudigen. Bij LGem weten ze de toepassingen van modulair ontwerpen uitstekend vorm te geven. Hierdoor kan het zinvol zijn om te kijken naar wat ze precies aanbieden en hoe dit voor jou belangrijk kan zijn. Hier lees je meer over LGem.

https://lgem.com/