A brand new year
Image default
Zakelijk

"Spuitgieten: Een Diepgaande Blik op de Proces en Toepassingen"

Spuitgieten is een veelvoorkomende methode in verschillende industrieën. Tijdens deze methode worden er thermoplastische of thermohardende kunststof materialen gesmolten om vervolgens in een gewenste vorm te gieten. Na het afkoelen zijn ze gehard in de gewenste vorm. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan plastic flessendoppen, maar ook medische apparatuur zoals spuitjes en beademingsapparatuur. Spuitgieten wordt dus in meerdere industrieën gebruikt. Je leest hier in welke industrieën je het zal tegenkomen, en hoe het proces in zijn werk gaat. 

Hoe werkt spuitgieten

Als je wilt gaan spuitgieten moet je eerst mallen of matrijzen hebben. Vaak zijn het twee helften, zodat je het gegoten product makkelijk uit de mal kan halen. Spuitgieten kan je doen met plastic granulaat, dit giet je via een trechter in de spuitgietmachine. In de spuitgietmachine wordt het plastic verhit en gesmolten tot het een vloeibare fase bereikt. Zodra dit het geval is wordt de vloeibare plastic in de mal gedrukt en neemt het de vorm van de mal aan. Nadat dit is gebeurd, worden er in de spuitgietmachine verschillende koelkanalen aangezet. Dit is om de mal snel te laten afkoelen. Het plastic stolt dan en neemt de vorm van de mal aan. Zodra het plastic volledig is uitgehard kan het uit de mal gehaald worden. Nu komt er een controle om te kijken of het product voldoet aan de gestelde eisen en functionaliteiten, maar ook om te kijken of er nog aanpassingen nodig zijn. Het kan zijn dat er nog een stukje moet worden bijgesneden om overtollig plastic te verwijderen. Dit spuitgietproces kan zich regelmatig herhalen om zo meerdere exemplaren van hetzelfde product te maken. Het is een hele goede manier om een massaproductie te maken. Het is goed om te weten dat het ontwerpen een hoog niveau van zorgvuldigheid vereist. Er moet aandacht zijn voor details, precisie in de mallen en apparatuur, en natuurlijk de kwaliteitscontroles. 

Waar kom je het tegen

Spuitgieten kom je vaker tegen dan je je zal realiseren. De puzzel die je aan het maken bent, de deurklink die je elke dag vastpakt of de nietmachine op kantoor… Grote kans dat dit allemaal geproduceerd is door middel van spuitgieten. Het proces vindt dus ook plaats in de speelgoedsector, zoals poppen, puzzels en bouwstenen. Een andere opvallende sector is de medische hulpmiddelen sector. Zoals eerder genoemd worden er dus onderdelen van medische apparatuur geproduceerd door middel van spuitgieten. Je kan hierbij denken aan de beademingsapparatuur, maar ook aan bloeddrukmanchetten. De meest voorkomende sector kan de consumentenelektronica wel eens zijn. De kunststof behuizingen, de knoppen en schakelaars in elektronische apparaten zoals telefoons, afstandsbedieningen en laptops worden via dit proces geproduceerd. De laatste opvallende sector is misschien wel de sportsector. Je kan aan producten denken die groot zijn zoals tennisrackets, maar ook kleiner zoals handgrepen voor op de fiets. Ondanks dat je het proces misschien eerst niet kende, is de kans groot dat je toch te maken hebt gehad met de eindresultaten uit dit spuitgietproces!