A brand new year
Image default
Zakelijk

Lees dit voordat je begint met het inrichten van je thuiskantoor

De corona crisis heeft er voor gezorgd dat we massaal thuis zijn gaan werken. De een vindt het niks, de ander zweert erbij. Maar aan welke kant van het argument je je ook bevindt, in de meeste gevallen moeten we eraan geloven dat onze thuiswerkplek niet ideaal is. Steeds meer en meer mensen zien in dat thuiswerken ook na de corona crisis nog een belangrijk onderdeel van ons werkleven zal zijn. Maar hoe zorg je voor een prettige thuiswerkplek? Waar moet je op letten? 

Goed materiaal is het halve werk

Goede kantoormeubels zijn essentieel voor een productieve werkdag. Wat men ook zegt, het is niet mogelijk om comfortabel een hele dag op een keukenstoel aan de keukentafel te werken. Kies daarom voor een goed bureau en een ergonomische bureaustoel. 

Een bureau, de basis van je werkplek

Bij een bureau moet je vooral opletten dat deze in elk geval in hoogte verstelbaar is. Verder kan je op basis van persoonlijke voorkeur en smaak bepaalde afwerkingen en materialen kiezen. 

Voor de vooruitstrevende werker zijn er zit sta bureaus. Hoewel zit sta bureaus momenteel nog niet veel gebruikt worden zou het ons niet verbazen als alle traditionele bureaus over een jaar of 10 vervangen zijn door zit sta varianten.

Je werkstoel waar je zo’n 8 uur per dag op zit

Het kopen van een bureaustoel is al iets gecompliceerder. Zo kan je kiezen uit allerlei verstelbare of niet verstelbare elementen zoals rugleuningen, lendensteunen, armleuningen en zitvlakken. 

Op zijn allerminst dient het zitvlak van de stoel in hoogte verstelbaar te zijn. Als dat niet het geval is kan je beter verder zoeken tenzij jou ideale zithouding exact overeenkomt met de afmetingen van de stoel (hint: dat is extreem zeldzaam). 

Extra comfort is te halen uit zaken zoals verstelbare armleuningen (in hoogte, breedte en diagonaal), een lendensteun en verstelbare rugleuningen. Als de uitstraling van een stoel een belangrijke factor is kan je kiezen voor allerlei afwerkingen en materialen zoals velours (stof), leder en zelfs veganistisch leder. 

Je bent waar je werkt dus optimaliseer je omgeving

De omgeving waarin je werkt heeft veel invloed op hoe je je voelt. Daarom is het voor een productieve werkdag belangrijk om ervoor te zorgen dat je je comfortabel voelt op je thuiswerkplek. Hoe beter je werkomgeving is afgestemd op je persoonlijke voorkeuren des te productiever je bent. 

Zorg voor de juiste verlichting, niet te veel, niet te weinig

Zorg ervoor dat je in de zomer niet te dicht bij het raam zit. Dan schijnt de zon naar binnen en met een beetje pech zelfs recht op je beeldscherm waardoor werken praktisch onmogelijk is. In de winter is het juist belangrijk om zo veel mogelijk buitenlicht op te vangen. Dus verplaats je werkplek in de winter dichter bij het raam zodat je je dagelijkse portie zonlicht te pakken hebt. Is het alsnog te donker? Verlicht de kamer dan met kunstmatige verlichting zoals een lamp. 

Planten doen goed, ook als het je hobby niet is

Planten zijn super goed voor je gezondheid. Ze zuiveren de lucht en hebben een positief effect op het humeur van mens en dier. Zelfs als tuinieren je hobby niet is doe je er goed aan om je werkomgeving op te fleuren met een paar planten. 

Planten hoeven helemaal niet duur te zijn maar afhankelijk van je smaak kunnen ze flink in de papieren lopen. Bedenk dus vooraf goed wat je wil uitgeven aan de vergroening van je werkplek of huiskamer voordat je met een lege bankrekening van het tuincentrum terug komt.