A brand new year
Image default
Woningen

Schimmels in huis? Dit moet je doen!

Schimmel in huis, dat wil natuurlijk niemand! In dit artikel bespreken we de meest voorkomende schimmels in huis, waar ze zich het vaakst bevinden en hoe je ze zo snel mogelijk kunt verwijderen.

Soorten schimmels in huis

Schimmels worden verspreid door microscopisch kleine schimmelsporen die door de lucht zweven. Schimmelsporen zijn echter nog geen schimmel, ze hebben eerst vocht nodig om te kunnen groeien. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten schimmels, maar de meest voorkomende schimmels in huis zijn de zwarte schimmel, Aspergllus en Cladosporium.

Zwarte schimmel (Stachybotrys)

Zwarte schimmel is een van de meest voorkomende schimmels in huis en heeft, zoals de naam als zegt, een zwarte kleur. Bovendien is de zwarte schimmel een van de meest hardnekkige schimmels die zich in huis kunnen vestigen. Deze schimmel heeft nadelige effecten voor je woning en je gezondheid en moet per direct worden uitgeroeid als ze zich in huis bevinden.

Aspergillus

In tegenstelling tot de zwarte schimmel die vaak duidelijk te herkennen is aan de zwarte kleur, is dat bij de Aspergillus iets lastiger. De kleuren kunnen namelijk variëren van groen, grijs of wit met een poederachtig uiterlijk. Daarnaast bestaan er meer dan 180 soorten Aspergillus. Voornamelijk in vochtige en slecht geventileerde ruimtes is de kans groot dat deze schimmel zich vestigt en groeit. Daarnaast heeft de Aspergillus weinig nodig om te kunnen groeien en overleven in vergelijking met de zwarte schimmel.

Cladosporium

De Cladosporium bestaat uit meer dan 40 verschillende schimmels en kunnen zowel binnen als buitenshuis groeien. Deze schimmel heeft een bruin, groenige tint en groeit op zowel warme als op koele plaatsen. Meestal wordt deze schimmel op hout, tapijt of verwarmingsbuizen aangetroffen.  

Waar in huis kunnen schimmels ontstaan?

Helaas kunnen schimmels zich overal in huis bevinden waar het vochtig is, maar er zijn een aantal plekken in huis waar schimmels veel voorkomen zoals in de kruipruimte, schuur en badkamer.

Schimmel in kruipruimtes

Kruipruimtes zijn enorm kwetsbaar voor schimmelproblemen. Het zijn vaak donkere, vochtige ruimtes die slecht geventileerd zijn. Dit zijn de ideale omstandigheden voor schimmels om zich te kunnen nestelen en groeien. Over het algemeen zijn kruipruimtes erg klein en moeizaam te betreden, waardoor het vaak ook lastig is om deze ruimte goed te drogen na vochtindringing. Schimmel in de kruipruimte moet zo snel mogelijk worden opgelost vanwege het feit dat het schadelijk is voor je woning en gezondheid.

Schimmel verwijderen

Schimmel in de schuur

Een vochtprobleem in de schuur kunnen schimmels en houtrot veroorzaken. Dit ontstaat doordat er onvoldoende ventilatie is, door opstijgend vocht in de muren of  doordat er bijvoorbeeld gaten en of scheuren in het dak zitten. Ook als de houten constructie van de schuur langdurig nat is, kunnen schimmels houtrot veroorzaken. 

Schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer komt regelmatig voor doordat de badkamer een plek is met een hoge luchtvochtigheid. Vaak zie je in badkamers dat er schimmels op het plafond groeien. Dit komt doordat tijdens het douche, waterdamp opstijgt en vervolgens condenseert tegen het plafond. Maar ook op de muren en tussen de tegels waar het vocht blijft hangen kunnen er schimmels ontstaan.

Schimmels in huis voorkomen en verwijderen

Om ervoor te zorgen dat schimmels zich niet in huis kunnen vestigen, is het ontzettend belangrijk om de luchtvochtigheid laag te houden. Schimmel voorkomen doe je het beste door het huis te ventileren door af en toe een raampje open te zetten zodat er frisse lucht naar binnen kan. Daarnaast kan je de muren op vochtige plekken, zoals de badkamer, verven met schimmelwerende verf. Heb je al last van schimmel in huis, dan is het belangrijk om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. Dit kan je doen door middel van bleekwater, soda en azijn. Hierbij is de kans wel groot dat de schimmel niet volledig wordt uitgeroeid waardoor het net zo snel weer terug kan komen. Als dat het geval is, is het verstandig om een schimmelreinigingsbedrijf in te schakelen om het schimmelprobleem op te lossen