A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Tiny house, zelfs op oudere leeftijd

Veel mensen dromen van een eigen tiny house. Voor velen zal de realisatie van een eigen tiny house alleen mogelijk zijn op hoge leeftijd, wanneer de financiële mogelijkheden dit uiteindelijk toelaten. De droom om een eigen huis te bezitten hoeft echter niet noodzakelijkerwijs een rijtjeshuisje met een voortuin te zijn. Ook in de tweede helft van het leven zijn er ongebruikelijke huisideeën voor eigenaars.

 
 

De vraag naar tiny houses

De demografische veranderingen in de samenleving gaan vooruit. Steeds meer mensen worden ouder en babyboomers uit de jaren zestig van de vorige eeuw komen langzaam in hun kinderschoenen te staan. Wie met de juiste financiële middelen verzekerd is en toch aan een eigen tiny house denkt, wil niet noodzakelijkerwijs voldoen aan het stereotype van de kleinburgerlijke eigenaar van een tiny house, waarin men als gepensioneerde de heg doorsnijdt.
 
Er zijn nu veel alternatieve vormen van bejaardenhuisvesting. De meeste mensen in de bevolking hebben de wens om zo lang mogelijk zelfstandig en zelfbepaald thuis te blijven wonen. Volgens de huidige cijfers woont slechts ongeveer 5 procent van alle 65-plussers in een woning. Tegelijkertijd worden de huishoudens steeds kleiner en kleiner. Wonen in een tiny house met ongewone architectuur biedt veel nieuwe ideeën voor huizen die ook de status van ouderen kunnen herdefiniëren. Ook valt het budget van een tiny house erg mee.
 
Met de juiste hulpmiddelen wordt het ook steeds meer mogelijk om zelfstandig in een eigen tiny house te wonen. Er zijn tal van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiliteitshulpmiddelen in de sanitaire sector en alledaagse hulpmiddelen voor het huiselijk leven die er niet meer ouderwets uitzien. Handgrepen en ondersteuningshulpmiddelen moeten worden gezien als praktische hulpmiddelen en niet als lelijke krukken met een handicap. Ze verdienen echt een beter imago tegen de achtergrond van vrijheid en zelfbeschikking.

 

Waarom gaat u niet met pensioen met een tiny house?

De leeftijd van de huiseigenaar is niet noodzakelijkerwijs herkenbaar aan de stijl van het tiny house. Toegankelijkheid kan ook worden geïnstalleerd in kleine en individuele modulaire huizen. Nog steeds of weer vrijgezel en wil je mobiliteit? Met Tiny Houses kan een persoonlijke droom ook laat op de dag in vervulling gaan. Kleine huisjes zijn mobiele huisjes en staan meestal op aanhangwagens.
 
Tiny houses in de vorm van een boomhut zijn misschien niet het slimste idee voor ouderen, maar tiny houses die functioneren als containerwoningen zijn dat wel. De kleinste modellen zijn een luxueus en comfortabel alternatief voor een kampeerwagen. Wie graag reist en zijn lievelingsplekken in warmere klimaten heeft, kan dubbel gebruik maken van deze woonoptie: gebruik een comfortabel huis en reizen.
 
Toch zijn deze glooiende huizen – Tiny Houses – geen compleet nieuwe uitvinding. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw bouwden uitvinders in de VS zogenaamde campers rond een auto. Dit idee werd al snel ook in Nederland nagevolgd. Deze huizen waren in die tijd al kleine toevluchtsoorden. Ook nu nog willen steeds meer mensen de ongebruikelijke manier van leven uitproberen, die zelfs met een klein tiny house budget werkt.

 

Zelf stationaire tiny houses bouwen

Wie een eigen huisje wil bouwen, kan online verschillende bouwplannen van verschillende aanbieders krijgen. Gratis bouwplannen kunnen worden uitgevoerd samen met een architect die uw ideeën voor een woning realiseert. Een dergelijk huis heeft een onschatbare waarde voor het eigen welzijn en is een goede investering in de toekomst.
 
Er zijn veel verschillende ideeën voor tiny houses. Bijna zelfgebouwde, kleine tiny houses kunnen worden gerealiseerd voor iets minder dan 25.000 euro. Of het wordt iets bijzonder ongewoons, wat het geld sterker belast: Een Z-glazen bungalow met plat dak, een wat comfortabeler tiny house met slaapgelegenheid op de galerij of een containerappartement met eigen zonnepanelen, warmte-isolerende beglazing en zelfvoorzienende miniverwarming. Wie stijl en een behoefte heeft aan een tiny house, kan met de tijd nog veeleisender worden. Goed leven moet geen kwestie van leeftijd of de grootte van een tiny house zijn, maar van smaak. In zijn eigen mooie vier muren kan het zelfs op hoge leeftijd gelukkig en zelfbepaald leven.