A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Een spanplafond voor elke ruimte

Bij het plaatsen van een nieuw plafond denken maar weinig mensen direct aan de optie van een spanplafond. Jammer, want als je op zoek bent naar een stijlvolle én voordelige afwerking van je woning, is een spanplafond voor veel mensen een ideale oplossing. Een spanplafond is niet alleen goed betaalbaar, het kost ook nog eens weinig werk om het op te zetten. We bespreken hieronder graag alle voordelen!

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond bestaat uit een kunstdoek dat, zoals de naam al zegt, tussen onzichtbare muurprofielen gespannen wordt met behulp van warmte. Het past in iedere ruimte, omdat het eenvoudig precies op maat gemaakt kan worden. Daarmee is een spanplafond ideaal in plaats van een nieuw plafond, maar ook bijvoorbeeld om een bestaand plafond op een eenvoudige manier mee te verlagen. Spanplafonds zijn erg licht – 230 gram per vierkante meter – en zijn daarom ook geschikt voor woningen met een wat minder stabiele draagconstructie. Het gewicht wordt immers alleen door de muren gedragen en komt niet in aanraking met de constructie erboven.

Spanplafonds zijn bijzonder duurzaam: de meeste fabrikanten geven er 20 jaar garantie op. ook over de veiligheid hoeft u zich geen zorgen te maken. Zolang het kunstdoek in Europa geproduceerd is, weet u zeker dat het aan alle eisen voldoet op het gebied van brandveiligheid en andere gezondheidsaspecten. Ten slotte zijn spanplafonds in de regel waterbestendig, kleurvast en zelfs afwasbaar, dus zeker ook geschikt als badkamer plafond of keuken plafond.

De voordelen van een spanplafond

Spanplafonds hebben vooral ontzettend veel voordelen in vergelijking met gewone plafonds. In specifieke gevallen kan het natuurlijk zijn dat ze minder handig zijn; daarvoor kunt u het best met uw specialist of klusbedrijf overleggen. Voor de meeste huizen zijn spanplafonds echter net zo geschikt als gewone plafonds – behalve dat ze goedkoper en makkelijker zijn! Een paar aspecten waar u rekening mee kunt houden:

Spanplafonds zijn zeker niet altijd strakke witte doeken. In tegendeel: ze zijn in de meest uiteenlopende kleuren en patronen te verkrijgen! Denk bijvoorbeeld aan een marmereffect. Ook kunt u altijd kiezen tussen een matte of glanzende afwerking. Interessanter nog is misschien wel dat spanplafonds ook met reliëfverschillen gemaakt kunnen worden. Zelfs ingebouwde verlichting of ventilatie vormt een mogelijkheid, net als ingebouwde geluidsdemping.

Een spanplafond is bestand tegen schimmels en vocht, en wordt dus niet snel vies, zelfs in badkamers of keukens. Vet wordt eveneens automatisch afgestoten, en hetzelfde geldt zelfs voor nicotine. Wordt het plafond om de één of andere reden toch vies, dan is het afwasbaar. Bovendien kan het snel en goedkoop opnieuw geplaatst worden. Onderhoud is dus maar zelden nodig, en kan heel snel uitgevoerd worden als er toch problemen ontstaan. 

Met een spanplafond kunt u natuurlijk gewoon kiezen voor traditionele verlichting. Het doek biedt echter ook inventieve mogelijkheden waar u eveneens gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die boven het doek geplaatst wordt en zo al meteen voor een sfeervolle verlichting zorgt! Prettig is ook dat hiermee makkelijk te variëren valt. Ben je de lamp boven het plafond zat, dan haal je hem na verloop van tijd ook heel makkelijk weer weg!

http://www.plameco-engelen.nl