A brand new year
Image default
E-Books

Kobo Plus cover

Kobo Plus: Onbeperkt boeken lezen voor een bast bedrag per maand

Sinds Februari heeft Kobo een nieuw initiatief gelanceerd in Nederland: Kobo Plus. In samenwerking met Bol.com biedt Kobo je een abonnement waarmee je boeken kan lezen in de grootste verzameling van België en Nederland. In de collectie zitten zowel nieuwe releases als oude klassiekers.

Vanaf 2014 heeft Kobo al een partnership met Bol, waarmee veel boeken uit de collectie van Bol.com beschikbaar kwamen voor op de e-reader. Dit was echter nog steeds volgens het I-Tunes model: er moet betaald worden per boek. Sinds Februari is het dus ook mogelijk om voor een vast bedrag per maand boeken te lezen uit een beperkte collectie. Dit is vergelijkbaar met Spotify, alleen dan in plaats van muziek zijn het boeken. In de collectie zitten meer dan 40.000 titels, waarvan 16.000 Nederlandse.

Kobo Plus is ontwikkeld in hechte samenwerking met Nederlandse uitgeverijen. Een deel van de inkomsten van het abonnement zal ten goede komen aan deze uitgevers en schrijvers om zo op de lange termijn tot een gezonde samenwerking te komen en ook uitgeverijen te stimuleren om steeds meer boeken beschikbaar te maken voor de dienst. Een van de functies die toegevoegd is, is dat lezers goede aanbevelingen krijgen op basis van hun leesvoorkeuren. Zo wordt het nog makkelijker om het juiste boek te vinden. Voor uitgeverijen en schrijvers zal het nog even wennen zijn aan de nieuwe manier van werken en de nieuwe manier van compenseren.

Maar wat zijn nou de ervaringen die mensen hebben met deze dienst. Werkt hij?  Zijn er genoeg goede boeken aanwezig? Voor wie is deze dienst geschikt? Daarop gaan wij proberen een goed antwoord te geven.

Wat ten eerste opvalt, is dat de dienst niet enkel bedoeld is voor Kobo e-reader bezitters. Naast op je e-reader, kun je ook boeken lezen op je tablet of smartphone. Dit maakt het een dienst die voor iedereen geschikt kan zijn.

Veel Nederlandse uitgevers kijken de kat nog even uit de boom. Een enkeling zet ook daadwerkelijk zijn nieuwste titels erin, maar de meeste hebben toch alleen de wat oudere titels in de collectie zitten. Daarnaast zijn de contracten zeer tijdelijk en is niet te zeggen of dit in de toekomst zal verbeteren. Dus voor de bestsellers kun je beter niet naar deze dienst kijken.

Heb jij echter geen probleem met boeken die iets ouder zijn, dan kan de dienst wel goed voor je uitpakken. Dan heb je namelijk een hele hoop boeken om uit te kiezen. Het hangt dus helemaal af van wat voor een type lezer je bent of de abonnementsdienst bij je past.

Heb jij al een Kobo, dan is in ieder geval wel aan te raden om altijd je Kobo te beschermen met een Kobo Hoesje. Deze heb je bijvoorbeeld voor de Kobo Aura H2O.