Een huis huren: hoe duur mag de huurwoning zijn?

Het is niet makkelijk om een huurwoning te vinden in Nederland. De prijzen rijzen de pan uit en de concurrentie is heftig. Vaak sta je met twintig anderen te wachten tot je een rondje door het huis mag lopen. Na tien afwijzingen zakt de moed je waarschijnlijk wel een beetje in de schoenen. De reden van afwijzing zou te maken kunnen hebben met je inkomen. Soms is het onduidelijk wat een goede huurprijs is en wat je kunt betalen. Huurstunt.nl maakte eerder al een blog voor het berekenen van een huurbudget. Zo reageer je straks alleen op huurwoningen waar je ook echt kans maakt.

Minimuminkomen

Veel verhuurders willen het risico doet een minimum beperken. Dit doen ze onder andere door te vragen om een minimuminkomen. Vaak wordt deze gesteld op drie tot vier keer de huurprijs. Zo weten ze zeker dat je de huur eenvoudig kunt betalen en dat ze dus minder risico lopen op wanbetaling. Voor een huurwoning van 700 euro, zou je in dat geval dus minimaal 2100 euro bruto per maand moeten verdienen. Er is hier geen vaste regel voor. De verhuurder mag helemaal zelf bepalen welke eisen hij of zij stelt, zolang deze niet in strijd zijn met de wet.

Garantstelling of spaargeld

Verdien je niet genoeg om aan de inkomenseis te kunnen voldoen? Geen nood! Je kunt ook voorstellen dat iemand garant voor je staat. Dit houdt kortgezegd in dat de verhuurder de huur kan verhalen op de garantsteller als de huur niet op tijd betaald wordt. Vaak gaat het hierbij om een familielid. Let op: vraag altijd vooraf toestemming aan de garantsteller om misverstanden te voorkomen.

Wil je geen garantsteller, dan kan het soms ook voldoende zijn om te laten zien dat je genoeg spaargeld hebt. Het gaat hierbij vaak om tien tot honderdduizenden euro’s, dus dit gaat alleen op als je ook echt aantoonbaar vermogen hebt. Anders is dit vaak niet voldoende voor de verhuurder.

Huurwoning vinden bij budget

Wil je graag een huurwoning in Amsterdam vinden, dan is het belangrijk om de tijd te nemen voor je zoektocht. Door de enorme concurrentie zijn verhuurders eerder geneigd om strenge eisen te stellen. Ga vooral niet boven je eigen budget huren, zodat je niet in de knoop komt met andere vaste lasten. Je wilt toch ook eten, verzekerd zijn en de energierekening kunnen betalen. Reken eerst dus goed uit wat je per maand aan huur kunt missen en ga gericht op zoek. Er is vast een plekje voor je te vinden!