A brand new year
Image default
Sport

Welke type wandelschoenen heeft u nodig?

De ene wandelschoen is de andere niet. Er zijn veel typen wandelschoeisel op de markt. De types onderscheiden we in geletterde categoriën. De letters lopen van A t/m D. Sommige merken hebben ook nog tussenliggende categoriën uitgebracht, wat de keuze nog lastiger kan maken. Hieronder leggen we de verschillende typen wandelschoenen uit, en welke merken zich hierin specialiseren. 

Categorie A wandelschoenen

De eerste categorie betreft de A-wandelschoenen. Dit zijn soepele schoenen die geschikt zijn voor platter terrein. De lagere modellen zorgen voor meer bewegingsvrijheid tijdens de wandeling. Deze schoenen worden veel gebruikt door wandelaars die in het bos lopen, of wandelen op het strand. Ook worden deze wandelschoenen veelvuldig gebruikt voor wandelaars die meedoen aan de Vierdaagse. 

Categorie B wandelschoenen

De volgende categorie wandelschoenen zijn juist weer wat stugger en worden gedragen door wandelaars die ervoor kiezen om meerdaagse trektochten te maken. Dit zijn vaak hogere modellen. B-Wandelschoenen worden ook wel bergschoenen genoemd. Voor bergwandelingen zijn deze schoenen dan ook zeer geschikt. 

Categorie A/B wandelschoenen

Tussen een boswandeling en een bergtocht zit natuurlijk een groot verschil. Verschillende merken hebben dan ook een tussenmodel ontwikkeld. Eén van deze merken is Meindl, een wandelschoenenmerk dat al 300 jaar ervaring heeft met zowel A- als B type wandelschoenen. De A/B wandelschoenen zijn geschikt voor lange wandelingen en trektochten. Door de hogere schacht geven de schoenen genoeg ondersteuning om ook lange tochten over heuvelachtig terrein te maken. 

Categorie C wandelschoenen

De volgende categorie zijn de C wandelschoenen, die geschikt zijn voor bergbeklimmingen met bepakking. De hoge schacht is zeer stug en geeft dus voldoende ondersteuning, zelfs als je met zware bepakking loopt. De stugge zolen zijn in veel gevallen ook geschikt voor het gebruik van klimijzers, waardoor je met deze wandelschoenen ook zwaardere bergbeklimmingen uit kunt voeren. 

Categorie D wandelschoenen

Wandelschoenen van categorie D zijn voorzien van een volledig stijve zool. Door de stugheid worden deze schoenen vaak door wandelaars gedragen die zware alpinetochten ondernemen. Ook tochten door sneeuw en ijs worden vaak gelopen met categorie D schoenen. IJsklimmers zul je dan ook vaak met dit type schoen zien, eventueel in combinatie met stijgijzers. 

Hoe moet een wandelschoen passen?

Een wandelschoen valt vaak net iets groter dan een schoen die je dagelijks draagt. De belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens het passen van wandelschoenen zijn de volgende:

  • Goede sluiting op de wreef
  • Als je er op loopt, moet de hiel op zijn plaats blijven
  • De tenen moeten kunnen bewegen
  • Je mag absoluut geen vervelende drukpunten voelen

Merk je dat één van bovenstaande punten niet goed zit? Koop de schoenen dan niet!

Schoenen passen bij een outdoorwinkel

Als je op zoek bent naar nieuwe wandelschoenen, is het aan te raden om deze eerst te passen. Wandelschoenen moeten namelijk anders zitten dan ‘normale’ schoenen. Koop dus nooit klakkeloos je eigen maat schoen, de kans bestaat dat deze zich niet goed om je voeten sluiten. Veel wandelaars kiezen ervoor om naar een outdoorwinkel te gaan voor het kopen van wandelschoenen. Dit zijn winkels die gericht zijn op het buitenleven. Zij kunnen je helpen met het passen en kiezen van de juiste wandelschoen. Zo weet je zeker dat je zonder blaren terug komt van je wandeltocht. Vergeet overigens niet om je nieuwe schoenen eerst in te lopen! 

 

https://www.sportieftilburg.nl/wandelschoenen