A brand new year
Image default
Sport

Waarop letten als je tennisschoenen koopt?

Tennis is een hele goed sport voor je gezondheid, het heeft allerlei voordelen voor je lichaam zoals minder kans op hart- en vaatziekten en botontkalking. Maar bij tennissen worden er ook veel krachten op je lichaam uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld al aan de sprong die je maakt bij het smashen, de voeten vangen bij landing een inslag van wel vier keer je gewicht op. De impact die uitgeoefend werd geldt ook bij het springen, draaien, sprinten en glijden over de tennisbaan. Om al deze handelingen op te vangen, zijn goede tennisschoenen nodig. Zo kunnen blessures voorkomen worden. Waar moet je dan op letten bij het kopen van je tennisschoenen heren of dames?

De baansoort

Er zijn verschillende soorten tennisbanen met elk hun specifieke eigenschappen en die hebben een invloed op zowel uw tennisprestaties als op het risico op blessures. Er is namelijk een verschil in de schokdemping en in hoe fel je kan glijden op de banen. Uit onderzoek blijkt dat wrijving een grotere invloed heeft op het risico op blessures dan schokabsorptie. Daarom is het belangrijk dat de zool van de tennisschoen geschikt is voor de baan waar je op tennist zodat er de juiste wrijving is.

De stabiliteit

Tennisschoenen moeten goed aansluiten om de voeten stabiliteit te geven en te zorgen dat ze niet naar binnen of buiten kunnen kantelen. Dat is van belang voor het voorkomen van enkelletsels. Daarom moet je erop letten dat je niet in de schoenen kan schuiven en de hielkap goed op de hiel aansluit.

De schokabsorptie

Net zoals je tennisracket de schokken kan opvangen voor je polsen en armen, moeten je tennisschoenen de schokken opvangen voor je voeten. Hoe beter tennisschoenen de schokken bij het landen kunnen opvangen, hoe kleiner het risico op blessures zal zijn. Dat is zeker belangrijk op harde baansoorten zoals hardcourt of tapijt.

https://www.kctennis.nl