A brand new year
Image default
Hobby en vrije tijd

De puzzel mogelijkheden zijn eindeloos!

Puzzels bestaan er in vele soorten en maten. Over het algemeen is een puzzel een soort spelletje of een raadsel waar je alleen of samen op zoek moet gaan naar de oplossing. Bij sommige puzzels moet je rekenen, bij andere moet je woorden invullen. Het eerste gebruik van puzzels gaat al vele eeuwen terug en de meest populaire variant is waarschijnlijk de legpuzzel. Hierbij heb je verschillende kleinere onderdelen waar je 1 grote figuur van moet maken. Deze worden gemaakt uit verschillende materialen en als je op zoek bent naar een houten variant zou je bijvoorbeeld eens een kijkje kunnen nemen bij een houten puzzel webshop.

 

In plaats van 2D zijn er nu ook 3D puzzels. 

De eerdergenoemde legpuzzels bestaan over het algemeen over tweedimensionale onderdelen die bij elkaar 1 geheel moeten vormen die dus geheel plat te bekijken is. Er bestaan tegenwoordig echter ook puzzels die niet uit twee, maar uit drie dimensies bestaan! Deze 3D-puzzels zijn in principe een soort modelbouwprojecten maar dan in puzzelvorm. Ook deze worden gemaakt in verschillende materialen maar de meest kwalitatieve variant zijn over het algemeen de puzzels van hout. Een goed voorbeeld hiervan is de wooden city houten puzzel. De puzzels van deze Poolse fabrikant staan garant voor kwaliteit en zijn te vinden in de meest prachtige varianten!

 

Hoe werkt een wiskundige puzzel eigenlijk? 

Naast de legpuzzel is tegenwoordig ook de wiskundige puzzel een zeer populaire puzzel variant. Het idee bij dit soort puzzels is meestal dat je moet proberen te rekenen en te beredeneren en zodoende nieuwe getallen oplost waarmee je de uiteindelijke oplossing van de puzzel kunt vinden. Een voorbeeld hiervan is de sudoku, waarbij je in elke rij, kolom en vierkant van 3 bij 3 de getallen 1 tot en met 9 moet vinden. Een ander voorbeeld is de tectonic of suguru, die lijkt op een sudoku, maar waarbij je vakjes moet vullen met de getallen tot en met 5 die in willekeurige plekken op het vlak staan.

 

Ook een zeer populaire keuze, de woordpuzzel.

Hoewel de legpuzzel en de wiskundige puzzel zeer populair zijn, zijn er ook veel soorten woordpuzzels die door veel mensen worden gemaakt. Het doel hiervan is meestal dat je bepaalde woorden of letters moet invullen die uiteindelijk tot een oplossing leiden. Vaak helpen eerder ingevulde woorden of letters je weer bij het vinden van nieuwe woorden. Dit

soort puzzels woorden soms ook wel eens een woordzoeker genoemd en bestaan in zeer veel verschillende varianten. De meest populaire soorten zijn over het algemeen de rebus en de kruiswoordpuzzel. Ook de Zweedse puzzel is een woordzoeker die door zelf veel mensen wordt gespeeld.

 

De meest populaire woordpuzzels uitgelegd.

Bij een rebus zie je vaak verschillende plaatjes waarbij wat hints staan aangegeven. Je moet bij deze plaatjes raden waar ze voor staan en soms moet je er een aantal letters aan toevoegen of weglaten. Zo kom je op een nieuw woord. Bij de kruiswoordpuzzel krijg je een lijst van omschrijvingen waarbij je moet raden om welk woord het gaat. De woorden staan door elkaar, zowel horizontaal als verticaal, waardoor een fout antwoord meestal leidt tot nieuwe foute antwoorden. Bij de Zweedse puzzel werkt dit eigenlijk op dezelfde manier, maar bij deze variant staan de omschrijving gegeven in de puzzel zelf. Deze omschrijvingen zijn dus vaak korter dan bij een kruiswoordpuzzel.