A brand new year
Image default
Gezondheid

Houd je geest en brein sterk met Sudoku!

Als je van logische puzzels en andere hersenoefeningen geniet, geef sudoku dan een poging. Wees niet bang: getallen: ja, wiskunde: nee! Een leuke hobby die je hersenen traint en je het gevoel geeft van prestatie – dat is de perfecte beschrijving van de puzzelkrabber uit Japan genaamd sudoku. Dit geweldige hersenspel is leuk om te spelen, en iedereen kan het doen. Het spelen kan zelfs helpen om dementie te vertragen door je hersenen te leren om op een hele nieuwe manier te denken.

Sudoku: Hoe te spelen

Je hebt waarschijnlijk een sudoku in je lokale krant gezien. Het is een puzzel die je hersenen oefent door je logisch te laten denken over hoe je nummers in blokjes in een raster kunt plaatsen. Het punt van sudoku is om geen cijfers te herhalen terwijl u het rooster invult. De uitdaging is om uit te zoeken welk nummer past in welke blokje.

Het sudoku-rooster heeft negen dozen; Binnen elke doos zijn kleinere dozen die elk negen vierkanten hebben. Sommige van die dozen hebben al getallen in hen.

Hier zijn korte regels over hoe je speelt:

  • Vul elk vierkant in met een cijfer, met alleen de cijfers 1 tot en met 9
  • Nummers kunnen niet herhalen binnen een afzonderlijk vakje van negen dozen
  • Nummers kunnen geen kolom herhalen
  • Nummers kunnen niet in een rij herhalen

Sudoku: Nummers, Geen wiskunde

“Sudoku is een erg vriendelijk soort puzzel,” zegt Thomas Snyder, PhD, een Amerikaanse en wereld-sudoku-kampioen. ‘U hoeft geen voorkennis te hebben voor dit spel – het is niet als een kruiswoordraadsel waar u trivia moet kennen.’

En hoewel u makkelijk wordt geïntimideerd door al die dozen nummers, heeft sudoku niets te maken met wiskunde. De cijfers vertegenwoordigen een patroon dat alles kan zijn – kleuren, vormen, letters of andere afbeeldingen.

“Het gaat niet om wiskunde. Het gaat om negen elementen die verschillende dingen voorstellen die je in bepaalde plekken passen,” zegt Snyder, die ook sudoku puzzels voor de hand creëert (de meeste zijn door computer gegenereerd).

Sudoku: Strategie en Moeilijkheidsgraad

 “Er zijn twee manieren om dingen in sudoku te visualiseren en vooruitgang te maken. U kunt kijken wat er is en wat er niet is,” zegt Snyder.

Door erachter te komen welke cijfers u heeft en welke nummers u nodig heet, kunt u ze starten en het raster invullen. “Scan over, scan op en neer – nummers elders in het raster kunnen wegstrepen waar nummers ergens anders kunnen zijn,” legt Snyder uit.

Sudoku spellen kunnen variëren van makkelijk naar moeilijk, maar hun formaat verandert niet. Het verschil is in de manier waarop u de puzzel op te lossen. “Er is een hiërarchie van stappen die u aan het oplossen van de puzzel,” zegt Snyder, en die stappen bepalen hoe moeilijk het is. Hoe meer mogelijkheden je moet krijgen voor de winnende combinatie, hoe makkelijker de puzzel. Maar als er maar een paar manieren zijn om de juiste combinatie van nummers te krijgen, wordt het breinspel vrij moeilijk.

Sudoku: Waarom moet je spelen?

Een hersenspel zoals sudoku, alsook kruiswoordpuzzels, lessen, lezen en schrijven, kan de dementie en de ziekte van Alzheimer vertragen, en de hersenen beschermen tegen achteruitgang. Hetzelfde geld voor alle puzzels waar je verbanden moet leggen. Als Sudoku’s niet je ding zijn, moet je maar legpuzzels kopen.  Elke keer dat je je hersenen aan het werk zet en iets nieuws probeert, vooral met behulp van verschillende delen van je hersenen en op een andere manier denkt, helpt het je je geest te versnellen en zo te houden.

En zegt Snyder, terwijl het goede oefening en stimulatie voor de hersenen biedt, kan sudoku eigenlijk heel ontspannend zijn. Mensen krijgen ook een echte gevoel van tevredenheid van het uitzoeken van de puzzels, voegt hij toe.