A brand new year
Image default
Gezondheid

Het laseren van ogen

Laseroperaties zijn belangrijk geworden bij de behandeling van verschillende oogproblemen en ziektes. Er worden verschillende soorten laserchirurgie gebruikt om glaucoom te behandelen. Het type laserchirurgie hangt af van de vorm van de glaucoom en hoe ernstig het is. Lasers produceren een gefocuste lichtstraal die een zeer kleine verbranding of opening in uw oogweefsel kan maken, afhankelijk van de kracht van de lichtbundel. Laseroperaties worden uitgevoerd in een poliklinische omgeving van uw arts of in een ziekenhuis kliniek. 

Soorten laseroperaties

Tijdens de laserchirurgie is het oog verdoofd, zodat er weinig of geen pijn is. De oogarts houdt dan een speciale lens voor het oog. De laserstraal is gericht op het oog, en er is een helder licht, zoals een camera flitser. 

De volgende zijn de meest voorkomende laseroperaties om glaucoom te behandelen.

Selectieve Laser Trabeculoplasty (SLT)
Voor de behandeling van primaire openhoek glaucoom (POAG).

SLT gebruikt een laser die op zeer lage niveaus werkt. Het behandelt specifieke cellen ‘selectief’, waardoor onbehandelde delen van het trabekulair netwerk intact worden. Om deze reden kan SLT veilig worden herhaald.

SLT kan een alternatief zijn voor mensen die niet succesvol zijn behandeld met ALT of drukverlagende druppels.

Argon Laser Trabeculoplasty (ALT):
Voor de behandeling van primaire openhoek glaucoom (POAG).

De laserstraal opent de vloeistofkanalen van het oog, waardoor het afvoersysteem beter werkt. In veel gevallen is medicatie nog steeds nodig.

Meestal worden de helft van de vloeistofkanalen eerst behandeld. Indien nodig kunnen de andere vloeistofkanalen in een aparte sessie een andere tijd worden behandeld. Deze methode voorkomt overcorrectie en verlaagt het risico op verhoogde druk na de operatie.

Argon laser trabeculoplasty heeft met succes de oogdruk in tot 75% van de behandelde patiënten verlaagd.

Laser Peripherale Iridotomie (LPI)
Voor de behandeling van smalle hoeken en smalhoek glaucoom.

Gekleurde glaucoom (ook wel glaucoom genoemd), komt voor wanneer de hoek tussen de iris en de hoornvlies in het oog te klein is. Dit zorgt ervoor dat de iris vloeistofdreinering blokkeren, waardoor de inwendige oogdruk wordt verhoogd. LPI maakt een klein gat in de iris, waardoor het terugkomt uit het vloeistofkanaal en de vloeistofafvoer helpt.

Laser Cyclophotocoagulatie
Een alternatief voor filter microchirurgie die typisch later in het behandelingsalgoritme gebruikt wordt. Verschillende soorten lasers kunnen gebruikt worden om het ciliaire lichaam te verhinderen om vloeistof te maken en derhalve de oogdruk te verlagen. De procedure moet mogelijk herhaald worden om glaucoom permanent te controleren. 

Pijnloos

Met LPI en ALT wordt een lichte prik geassocieerd. In de YAG CP laseroperatie wordt een lokale verdoving gebruikt om het oog te verteren. Zodra het oog verdoofd is, zal er weinig of geen pijn en ongemak zijn.

Lange voordelen van glaucoma laser Chirurgie

Glaucoma laseroperaties helpen de intraoculaire druk (IOP) in het oog te verlagen. De duur van de IOP blijft lager, hangt af van het type laserchirurgie, het type glaucoom, leeftijd, ras en vele andere factoren. Sommige mensen hebben mogelijk de herhaling nodig om de druk IOP beter te beheersen.

 

Na de operatie 

In de meeste gevallen zijn medicijnen nog steeds nodig om de oogdruk te controleren en te onderhouden. Chirurgie kan echter de hoeveelheid benodigde medicatie verminderen.  In het algemeen kunnen patiënten de volgende dagelijkse dagelijkse werkzaamheden na de laserchirurgie hervatten. De procedure wordt meestal uitgevoerd in een kantoor van een oogarts of oogkliniek. Voor de operatie wordt je oog gekalmeerd met medicijnen. Uw oog kan een beetje geïrriteerd zijn en uw zicht een beetje wazig na de operatie. U dient na uw operatie een rit naar huis te regelen.  Zoals bij elk type operatie kan laserchirurgie enkele risico’s dragen. Sommige mensen ervaren een korte termijn verhoging van hun intraoculaire druk (IOP) kort na de operatie. Bij anderen die YAG CP (Cyclophoto-Coagulatie) operatie gehad hebben, bestaat er een risico dat de IOP te laag valt om het normale metabolisme en vorm van het oog te handhaven. Het gebruik van anti-glaucoom medicatie voor en na de operatie kan helpen om dit risico te verminderen.  Er is een klein risico op het ontwikkelen van cataracten na een aantal laseroperaties voor glaucoom. De potentiële voordelen van de operatie zijn echter meestal hoger dan alle risico’s. Er is een gemeenschappelijke mythe dat lasers kunnen worden gebruikt om cataracten te verwijderen; dit is niet het geval behalve in experimentele studies. Nadat er een cataract is opgenomen met conventionele snijchirurgie, blijft er vaak een buitenste membraanlenscapsule. Dit membraan kan langzaam verdichken en wolkvisie, net zoals het cataract deed. Laserchirurgie kan dit membraan openen, waardoor visie zonder operatie wordt gewist. Deze vorm van ogen laseren heet een capsulotomie.