A brand new year
Image default
Gezondheid

Gezondheid voor de man en vrouw

Doxycycline is een antibioticum dat wordt gebruikt bij bacteriële infecties. De werking bestaat uit, het remmen van de productie van eiwitten in bacteriën en eencelligen. Zonder eiwitten bacteriën niet meer groeien, voortplanten en zich delen. Bijkomend voordeel is dat bacteriën zonder eiwitten makkelijker opgeruimd kunnen worden door ons eigen immuunsysteem.  Het kan ingezet worden bij

  • Luchtweginfecties zoals een longontsteking, bronchitis, keelontsteking en cystische fibrose
  • Huidinfecties zoals acne, bijtwonden maar ook bij een ernstige kaakontsteking
  • Infecties van het darmkanaal
  • Geslachtziektes zoals chlamydia, syfilis, en gonorroe
  • Ziekte van Weil
  • Malaria
  • Ziekte van Lyme en
  • Q-koorts.

Het is een antibioticum dat zoals je ziet bij vele verschillende ziektes ingezet kan worden. Het is er ook in verschillende soorten.  De tabletten worden ingenomen terwijl je staat of zit en met een heel glas water. Doordat je staat, heb je minder kans dat de tablet in je slokdarm blijf hangen en daar irritaties veroorzaakt. Het inname moment is telkens op dezelfde tijd van de dag in de ochtend of middag. De tabletten kunnen maagklachten veroorzaken en als dat gebeurt, kan je het beste iets gaan eten. Hierdoor wordt het minder. 

Oplostabletten met water

De oplostabletten, lost u op in een glas water. Drink het glas leeg en drink er minimaal nog een half glas water achteraan. Ook deze het liefst in de ochtend of middag innemen en op een vast tijdsstip per dag.  Producten met vertraagde afgifte heel doorslikken met een heel glas water. Ook hier geldt dat inname staand of zittend moet gebeuren. Het product mag je niet innemen met voedsel en niet met melkproducten. Het product wordt hierdoor minder sterk. Deze het liefst een uur voor het ontbijt of twee uur erna innemen in verband met de opname in je lichaam. 

Tijdens zwangerschap

Je mag Doxycycline niet gebruiken als je meer dan twaalf weken zwanger bent of als je borstvoeding geeft. Ook voor kinderen waarvan het gebit nog niet volledig ontwikkeld is, wordt het afgeraden om Doxycycline in te nemen. Dit is omdat bij deze kinderen het gebit voor altijd een geel-grijze kleur kan krijgen. Tijdens de zwangerschap bestaat er ook een risico voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.  Artsen zullen altijd per persoon kijken of de producten opwegen tegen de gevaren. Als een kind bijvoorbeeld in levensgevaar is door een ziekte, dat is het gebit even van iets minder belang.

https://www.medicijndokter.com