A brand new year
Image default
Financieel

Kan ik een autoverzekering afsluiten op naam van mijn ouders?

Een autoverzekering afsluiten is het eerste wat je moet doen bij de aankoop van een nieuwe wagen. Het is absoluut verboden zonder verzekering rond te rijden. Jongeren onder de 24 jaar betalen een hogere premie dan hun ouders. Verzekeraars zien je als een verhoogd risico. De meeste schade in het verkeer wordt immers berokkend door jonge nieuwe bestuurders. Het lijkt daarom verleidelijk om de autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten. Maar is dit wel een goed idee?

Het financiële voordeel is het enige voordeel

Een lagere premie is het enige voordeel van een verzekering op naam van je ouders. Doordat zij al heel wat schadevrije jaren opgebouwd hebben, krijgen ze een no-claim korting en zal hun premie lager zijn. Dit lijkt misschien interessant op het eerste zicht, maar denk ook aan de toekomst. Als je de verzekering op jouw naam zet, begin je zelf ook schadevrije jaren op te bouwen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je zelf ook een lagere premie zal betalen.

Vermijd fraude

Verzekeraars kijken naar twee zaken bij het afsluiten van de verzekering. De eigenaar van de auto en de voornaamste bestuurder. Staat het kenteken op jouw naam, dan moet de verzekering ook in jouw naam worden afgesloten. Staat de auto op naam van je ouders maar ben jij de voornaamste bestuurder? Ook dan wordt de verzekering op jouw gegevens gebaseerd. Alleen als je ouders de voornaamste bestuurder zijn en de auto op hun naam staat, kan de verzekering op hun naam afgesloten worden. Hier moet je wel mee oppassen. Als je ouders verzwijgen dat jij de voornaamste bestuurder bent, is dit verzekeringsfraude. Ze geven immers foute gegevens aan de verzekeraar door en dit is strafbaar. Je ouders kunnen uit de verzekering gezet worden en eventuele schade wordt niet vergoed. Ook in de toekomst kan dit problemen opleveren, veel verzekeraars accepteren immers geen fraudeverleden. Let dus goed op wat je doet om eventuele problemen te vermijden.

Kies voor je eigen autoverzekering

Het is dus aan te raden de autoverzekering onder je eigen naam op te starten. De premie zal waarschijnlijk wat hoger liggen in het begin, maar financieel zal het met de jaren voordeliger worden. Denk aan de schadevrije jaren die je zal opbouwen en de korting die je daarmee zal bemachtigen. Het is verstandig om geen risico te nemen en je ouders helemaal niet in het proces te betrekken. Wil je vanaf het begin minder premie betalen? Koop dan een auto van een eenvoudig model. Hier betaal je zowiezo een lagere premie voor en je hoeft je ouders nergens te vermelden. Bedenk vooraf wel goed of je de goedkoopste of beste autoverzekering wilt. Er zit namelijk veel verschil in prijs en in dekking tussen de verzekeraars. Via Totaalbesparen kun je jouw autoverzekering vergelijken en meteen zien wat voor jou de beste en goedkoopste is.