A brand new year
Image default
Eten en drinken

Hoe is whisky eigenlijk ontstaan?

Waar komt whisky (of whiskey) vandaan? Ja, uit Schotland, Ierland, de VS of Japan. Maar hoe is whisky ontstaan?

Whisky is een Godsgeschenk. Of eigenlijk, we  hebben het te danken aan de monniken die ergens in tussen 1100 en 1300 naar Ierland en Schotland kwamen om de heidenen te bekeren. De monniken waren best dorstig aangelegd, maar helaas was hun favoriete drank in Schotland en Ierland niet te krijgen. Druiven groeien er niet, dus ze waren voor hun wijn afhankelijk van import.

Het duurde niet lang voordat ze gingen experimenteren met gerstebier. Gerstebier was een drank die vooral door de gewone bevolking werd gedronken. Veel te min voor de religieuze klasse.

De monniken destilleerden het gerstebier in een sterke drank. Na een paar pogingen en verbeteren was daar de drank waar we zo dol op zijn: whisky.

Whisky als helend middel

Tot diep in de 15e eeuw was het stoken van whisky iets dat alleen in kloosters en een paar apotheken gebeurde. Whisky was daarom schaars en eigenlijk bedoeld voor medische doeleinden. De monniken gebruikten de drank om patiënten te verdoven, als antibioticum en om wonden te reinigen.

De naam whisky komt van die oorspronkelijke medicinale functie. De Keltische bevolking noemde het drankje “Levenselixer”, in het Keltisch “Uisge Beatha”. Dit werd al snel afgekort tot Uisge, wat je uitspreekt als whisky.

Tegen het begin van de 16e eeuw begonnen ook anderen whisky te stoken. En toen grote groepen Ieren en Schotten richting de VS trokken ging het snel. De ene na de andere stokerij begon whisky te produceren. Later besloten ook een paar ondernemende Japanners te onderzoeken of ze whisky konden produceren. Een aantal van hen slaagden in hun opzet en produceren ook nu nog een paar excellente whisky’s.

Whisky voor iedereen

Het “helende middel” kwam ruimer beschikbaar en werd een drank die door iedereen genoten kan worden. Natuurlijk, de ene whisky is de andere niet. Voor de echte topwhisky moet je bij een specialist zijn, zoals www.elitewhisky.com.

Maar welke whisky je ook schenkt, ook jouw whisky is een directe afstammeling van het Levenselixer dat door een paar ondernemende monniken werd ontwikkelt.

Dus mocht iemand je vragen waarom je zo dol op whisky bent, dan kun je zeggen dat whisky een gave van God is, die bijdraagt aan jouw gezondheid.