A brand new year
Image default
Electronica en Computers

Coderen

Wie kent hem niet? De streepjescode is een van de meest gebruikte vormen van coding and marking van onze huidige wereld. Overal waar je komt kom je wel streepjescodes tegen. De in het Engels genoemde barcode werd ontwikkeld in de jaren 50 door Woodland en Silver, 2 Amerikaanse wetenschappers die een vervanger zochten voor de ponskaart. De ponskaart is de oervorm van coderen, draaiorgels werken hier nog steeds op, mits deze niet zijn vervangen door een mp3’tje. Zijn opvolger de barcode is immens populair, van winkels tot fabrieken en van vliegvelden tot aan ziekenhuizen bijna elk zichzelf respecterend bedrijf maakt gebruik van de code.

In supermarkten kan je streepjescodes vinden op producten om de prijs te scannen, je kan ze ook terug vinden op schap kaartjes om voorraad en prijs te registreren. Verder zijn ze uiteraard te vinden op de dozen, containers en zelfs op de bonnetjes, zonder een streepjescode was er waarschijnlijk ook geen supermarkt zoals wij die nu kennen. Voor vliegvelden geld bijna hetzelfde daar wordt de streepjescode gretig gebruikt bij het bagagesysteem, het zorgt er voor dat de juiste koffer op de juiste bestemming komt, daarnaast worden ook tickets voorzien van barcodes zodat men snel iemand kan identificeren.

Het klink alsof het allemaal niet beter kan, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zowel consumenten als verkopers kennen een toegenomen behoefte aan meer informatie over producten. Hoe lang is een appel houdbaar? Waar komt een appel vandaan? Hoe kan ik deze appel het beste bewaren? De hedendaagse consument wil meer informatie over het product kunnen lezen dan er op de verpakking past en wil dit dan ook via internet raadplegen. Albert Heijn probeert door middel van QR-codes de informatie van groente en fruit te voorzien. Een QR-code kan behoorlijk veel meer informatie bevatten. Zo kan bijvoorbeeld houdbaarheid, herkomst en prijs worden weergegeven. een QR-code printer is een speciale variant die er voor zorgt dat de drie dimensionale code kan worden geprint op de verpakking.

 

http://www.kba-metronic.com/nl