A brand new year
Image default
Dieren

Hamsterkooi kopen

Het kopen van een hamster is niet een beslissing die je zo maar neemt al bewijst de praktijk vaak het tegendeel. net zoals honden en katten hebben hamsters affectie en aandacht nodig. Bij de aanschaf van een hond of kat wordt vaak nagedacht over de bijkomende kosten, maar bij een hamster niet. 

Hamsters hebben een huis nodig

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een hamster in een opwelling wordt gekocht en in een schoenendoos met gaten wordt gestopt. Dit is zo fout, want hamsters hebben net zoals mensen een huis nodig. Een hamsterkooi biedt ze veiligheid, maar ook een gevoel van veiigheid. Daarom moet je een hamsterkooi kopen. Als je zelf handig bent, zou je uiteraard ook zelf eentje kunnen maken, waarbij je uiteraard wel rekening moete houden met een aantal afmetingen die een hamster minimaal nodig heeft.

Afmetingen van een hamsterkooi

De meest voorkomende hamster in Nederland zijn de Syrische hamster en de dwerghamster. Beide hamsters hebben zo hun eigen specifieke kenmerken en basisbehoeftes. Als je een hamsterkooi gaay kopen voor een dwerghamster moet je er rekening mee houden dat de bodem van de kooi miinimaal 750 vierkante centimeter is. Dit garandeert dat jouw hamster voldoende bewegingsruimte heeft om lekker te kunnen lopen en rennen. De hoogte van de kooi moet miniaal 18 cm zijn. Voor een Syrische hamster moet je zorgen dat de bodembak van de hamsterkooi op zijn minst 1000 vierkante centimeter heeft en een hoogte van de kooi van minimaal 19 cm. 

In het algemeen gesproken zou je voor een hamster een hamsterkooi moeten kopen van 75x40x40 cm. Dat garandeert dat jou hamster genoeg ruimte heeft om gelukkig te kunnen leven.

Draadkooien

Een draadkooi bestaat uit een bovenkant van metalen draden die is bevestigd op een plastic bodembak. Het voordeel van een draafkooi is dat jouw hamster lekker kan klimmen. Zorg er wel voor dat de draden niet te dicht op elkaar staan anders kan jouw hamster vast komen te zitten en gewond raken.

Plastic hamsterkooien

Dit soort hamsterkooien zijn volledig gemaakt van plastic en zijn in optocht. Het grote voordeel is dat ze erg makkelijk zijn schoon te maken. Het nadeel van deze hamsterkooien is dat jouw hamster geen klimruimte heeft. Het is daarom noodzakelijk dat je een los klimrekje koopt om in de kooi te plaatsen. 

Als jij meer wilt weten over het kopen van een hamsterkooi, raadpleeg dan ons blog en lees het artikel over de aanschaf van een hamsterkooi. 

https://hamsterkooikopen.nl