A brand new year
Image default
Dienstverlening

Printen

Hoe makkelijk het tegenwoordig wel niet is om een document op papier te zetten in vergelijking met vroeger is haast onverstelbaar. Vroeger was het een hels karwij en een blok aan ons been om bijvoorbeeld brieven of andere documenten op papier te zetten. Vroeger hadden we gelukkig wel klerken voor de mensen die niet konden lezen of schrijven. De eerste grote verbetering kwam toch wel met de invoering van de boekdrukkunst. Hierdoor konden boeken eenvoudig vermeingvuldigd worden en zo werd informatie sneller verspreid. Vervolgens kwam in de renaissance een stroomversnelling van de drukkunst door de introductie van de typemachine. Dit eeuwenoude apparaat is eigenlijk een combinatie van een printer en een toetsenbord in een. Tegenwoordig is alles gedigitaliseerd en hebben we allemaal meerdere beeldschermen in ons bereik waardoor we verbonden zijn met de digitale wereld. Toch is het en blijft het fijn om sommige documenten ook analoog op te slaan.

De ontwikkeling van de printer gaat lineair aan die van de personal computer. In het begin hadden deze printers veel weg van een typemachine zonder toetsenbord. De eerste printers waren erg zwaar en ook zeer log. De eerste vaariant kreeg later de naam wielprinter omdat deze werkte door middel van een groot wiel waarop de verschillende letters waren aangebracht. Het wiel stampte met alle liefde inkt op het papier. De wielprinters hadden een zeer hoge kwaliteit, maar waren helaas niet zo snel waardoor ze al snel vervangen werden door matrixprinters en regeldrukkers.

Moderner is de thermo transfer printer. Deze werkt met gekleurde was die wordt opgewarmd en vervolgens wordt aangebracht op papier. Deze manier van printen is zeer stil en zorgt voor lichtechte en watervaste afbeeldingen, het kan ook op andere materialen dan papier worden afgedrukt. Nadelen van dit type printers is dat het stroomverbruik erg hoog is, de kleuren gevoelig zijn voor UV straling, relatief duur is per print en ook erg langzaam is.

De continuous inkjet printer is een moderne printer die werkt met miniscule inktdruppels die op het papier worden gespoten. De printers zelf zijn goedkoop alleen de inkt is zeer duur, deze kost tot wel 1000 euro per liter.

http://www.kba-metronic.com/nl/codeer-systemen/inkjet-printers/