A brand new year
Image default
Bedrijven

Welke soorten glas zijn er zoal?

Er zijn een heleboel soorten glas. Toch is het ene glas het andere glas niet. Je kunt het materiaal dus niet zomaar overal voor gebruiken. Wist je trouwens dat er in de natuur ook glas voorkomt? Voor iedereen die benieuwd is welke soorten glas er zoal zijn, is dit een leuk artikel. Zo krijg je wat meer inzicht in wat voor soorten glas er zijn. Interessant? Lees gerust verder.

Glas uit de natuur

Wellicht hebben onder andere de mensen die spiritueel onderlegt zijn, wel een idee wat dit kan zijn. Zo is bergkristal een mooi voorbeeld van glas in de natuur. In de spirituele wereld wordt gezegd dat bergkristal energie reguleert. Dit kan door bijvoorbeeld energie op te slaan, afhankelijk van wat er nodig is. Sommige Tibetanen behandelen zelfs wonden met bergkristal.

Glazen schuifwand overkapping

Een glazen schuifwand overkapping is vaak gemaakt van veiligheidsglas. Met name zogeheten gelaagd veiligheidsglas, wordt gebruikt voor een glazen schuifwand overkapping. Het glas van een schuifwand overkapping moet namelijk goed bestand zijn tegen onder andere hagel. Het glas van een glazen schuifwand overkapping, noemt men ook wel hoogrendementsglas.

Commercieel glas

Natuurlijk bestaat er naast het glas van een schuifwand overkapping ook ander commercieel glas. De meeste mensen moeten bij glas toch al snel denken aan het glas van verpakkingen. Voor het maken van commercieel glas maakt men vaak gebruik van één van de drie productiemethoden: blazen, pers/blazen en persen.

Bij de fabricage van glas heeft het men vaak over geblazen glas, getrokken glas en floatglas. Geblazen glas is glas, zoals het woord al zegt, dat wordt geblazen. Getrokken glas is verkregen door een rechte staaf horizontaal in een bad van gesmolten glas, omhoog te trekken. Zo ontstaat er een plat glasoppervlakte.

Alastair Pilkington vond het floatglas uit. Dit is glas met een perfecte vlakke oppervlakte en wordt daarom ook gebruikt voor het fabriceren van grote glasplaten. Hoe het werkt? Er wordt gesmolten glas boven een bad van gesmolten tin gegoten. Het glas blijft boven het tin drijven. Dat komt omdat de soortelijke massa van het tin zwaarder is dan van het glas.

https://noe-mar.nl/product-categorie/glazen-schuifwanden/