Gasleiding vervangen: waarom, hoe en door wie

Probleemloos gebruik van je verwarming en/of fornuis is natuurlijk een vereiste om comfortabel te wonen. Maar kun je hier niet van op aan, dan moet er uiteraard het een en ander gefixt worden.

We leven inmiddels in de toekomst. En vanaf het derde decennium van de 21ste eeuw zouden we in Nederland het begrip gas als fossiele brandstof eigenlijk al vaarwel hebben moeten zeggen. Toch draaien vele huishoudens hier nog steeds op! Voor hen zal de overstap overduidelijk wat later volgen.

Desalniettemin wil je er wel zeker van zijn dat alles in die tussentijd nog goed functioneert. Is dat niet het geval, dan kun je zelf wellicht enig onderhoud verrichten. Beter laat je dat aan een vakman of -vrouw over, die ondanks een schat aan ervaring ook al heel voorzichtig te werk moet gaan. Want heeft deze persoon de situatie niet goed in kaart, dan kan een verkeerde handeling grote gevolgen hebben!

Kortom, wie er ook aan jouw buizen zit, moet dondersgoed weten wat hij of zij doet. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, kan je gasleiding vervangen – of dit laten doen – je beste optie zijn.

Wanneer moeten je leidingen vervangen worden?

Zeker wanneer de stalen buizen zich in vochtige (kruip)ruimtes bevinden, heb je een grote kans dat ze ten prooi vallen aan erosie. Uiteraard gaat dit ten koste van de kwaliteit van je leidingen, maar het wordt pas echt gevaarlijk zodra het plaatsvindt op onderdelen die gas transporteren. De controle kun je uiteraard ook door een expert laten uitvoeren. Hebben we het over kruipruimtes, dan is het tegenwoordig verplicht om leidingen in te pakken met een mantelbuis om eventueel vrijgekomen gas op te vangen.

We hadden het al over stalen buizen, maar koper is eigenlijk een stuk beter. Dit materiaal gaat namelijk vele malen langer mee. Is je stalen leidingnetwerk aan vervanging toe? Ga dan altijd over op koper om te voorkomen dat je deze stappen binnen de kortste keren opnieuw zult moeten ondernemen!

Wat gaat dit kosten?

Dat hangt heel erg af van wie de materialen en manuren in rekening brengt. Binnenshuis ben je tussen de €20 en €45 per meter kwijt aan gasleidingen. Tenminste, als je de klus door een loodgieter laat opknappen. Je mag er wel op rekenen dat de plaatsing én de keuring van alle materialen vooraf ook nog bij de prijs op worden geteld. Maar daarom mag je in je handen knijpen, aangezien je hierdoor een stuk zekerder bent dat het met de kwaliteit van de installatie wel snor zit.

Natuurlijk kun je het monteren van je buizen ook zelf doen. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen. Uiteraard ben je stukken goedkoper uit, met slechts €2 tot €5 per meter buis. Maar dan  moet je er absoluut zeker van dat je weet hoe dit proces in zijn werk gaat en bekend zijn met de risico’s. Zo niet, dan loop je de kans dat deze klus behoorlijk fout af gaat lopen!