A brand new year
Image default
Beauty en verzorging

De beste middelen tegen acne

Acne komt het meest voor in leeftijd van 15-25. Dit komt doordat hormonen de belangrijkste oorzaak zijn van acne en er in deze periode vaak hormonale veranderingen plaatsvinden. Je kunt er zelf, via een specialistische site als AcneShop.nl of door een specialist wel dingen tegen doen.

De dingen die je zelf tegen acne kan doen. Het is als eerste belangrijks dat je gezond leeft, dus dat je evenwichtig eet (met veel fruit), veel water drinkt, niet rookt en geen alcohol drinkt, niet te veel zont en dat je ook genoeg slaap hebt. Daarnaast is het beter dat je als je acne crèmes of make-up gebruikt, je cosmetica op waterbasis gebruikt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je je gezicht hierna weer goed schoon maakt, zodat je huid niet gaat irriteren. Je moet je huid dus wel goed schoonhouden, maar ook weer niet te vaak. Twee keer per dag schijnt het beste te zijn. Voor het wassen van je gezicht kun je het best een pH-neutrale zeep (emulsie of wastablet) en lauwwarm water gebruiken. Ook krabben, uitknijpen en peuteren is niet aan te raden. Dit kan namelijk ontstekingen en littekens veroorzaken. Laat grote puisten en witte comedonen dus met rust. Eigenlijk mag je alleen zwarte comedonen (mee-eters) en rijpe puistjes uitknijpen, maar dit kun je ook beter niet doen, omdat ze uiteindelijk toch wel vanzelf weg gaan. Als je dit wel doet kun je beter eerst een warme douche nemen of er een vochtig kompres opleggen, want dan gaan de poriën al open. Er zijn ook bepaalde invloeden die acne kunnen bevorderen of verergeren. Voorbeelden zijn: het gebruik van bepaalde middeltjes, zoals spiersterkende middelen, het gebruik van de anticonceptiepil, wrijving van de kinband van een brommerhelm, stress, menstruatie en zwangerschap en het in aanraking komen met sommige chemische stoffen, zoals vetten en teerproducten.

Al weet je niet meer wat je er zelf nog tegen zou kunnen doen of al heb je er erg veel last van, kun je altijd naar een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut gaan. Daar kun je advies krijgen over hoe je het zou kunnen behandelen. Ook kunnen zij behandelingen doen die een gunstig effect kunnen hebben op je acne.

https://www.abrandnewyear.nl/beauty-en-verzorging/