A brand new year
Image default
Auto’s en Motoren

Veel gemaakte fouten tijdens een rijles

Wie kan zich zijn eerste rijles nog herinneren. Zenuwachtig stap je in de auto naast de instructeur en start met de eerste autokilometers in je leven. Tijdens de rijles krijg je instructies en maak je fouten. Dat laatste is heel normaal, het zijn onze fouten waarvan we vaak het meeste leren. Deelnemen in het verkeer is nieuw en op onverwachte situaties op de weg reageer je door gebrek aan ervaring nog niet op de juiste manier. Onderstaande fouten zijn waarschijnlijk zeer herkenbaar. De instructeur van Rijschool Verkeerkunde zal dit zeker met je bespreken, waardoor je steeds beter de auto leert besturen. 

Kijkgedrag op de weg

Niet goed kijken is een van de meest gemaakte fouten tijdens de rijlessen. Kijken is een van de belangrijkste onderdelen van het autorijden. Door de binnen- en buitenspiegels goed te gebruiken weet je de positie van de eigen auto vergeleken met andere weggebruikers. Hierdoor zal je niet snel verrast raken door andere weggebruiken. Tijdens de lessen leer je de blik op de weg te veranderen. Je kijkt ver vooruit, meer dicht bij en in de spiegels en behoudt op deze manier het overzicht op de weg. Kijk je in de spiegels dan moet je ook echt observeren en het kijken niet beperken tot een snelle blik. Als de auto van rijrichting gaat veranderen dan is het belangrijk om op tijd nog meer dan normaal bewust te zijn van je omgeving. Maak gebruik van de spiegels, kijk over je schouder en neem je omgeving goed in je op. 

Plaats op de weg

Vooral nieuwe deelnemers aan het verkeer hebben soms moeite om het voertuig op de juiste plaats op de weg te houden. Het lukt vaak wel om netjes binnen de lijnen te rijden, maar op het moment dat je langs fietsers, geparkeerde auto’s en andere obstakels moet rijden is dit al veel lastiger. Soms moet je vanwege de veiligheid even op de andere weghelft rijden, ook als de verkeersregels zeggend dat dit niet mag. Natuurlijk zorg je er altijd voor dat je tegenliggers niet hindert tijdens deze stuurbeweging. De veiligheid voor alle weggebruikers staat altijd voorop. Op een smal wegdek moet je soms naar rechts uitwijken zodat een tegemoetkomende auto kan passeren. Dat is toegestaan, maar wel alleen als je fietsers of andere weggebruikers niet hindert. 

Het belang van de maximale snelheid

Het is toegestaan om de maximale snelheid te rijden, maar wel alleen als de veiligheid hierdoor niet in gevaar komt. Hierdoor rij je vlot mee met het overige verkeer waardoor de situatie op de weg rustig zal zijn. Het is niet altijd veilig om met de maximale snelheid een bocht in te gaan. Soms is het verstandig om de snelheid wat te verminderen voordat de bocht begint. De beste manier om een bocht te nemen is door goed door te kijken. Hierdoor zie je hoe de bocht verder loopt en is het mogelijk om op tijd de snelheid te verlagen. Ook kruisingen zijn plaatsen waar de snelheid moet worden verlaagd. Pas als je inschat dat de situatie veilig is kan er wat extra gas worden gegeven.

Lees hier onze 5 tips om te salgen voor je auto theorie-examen

https://rijschoolverkeerskunde.nl/