A brand new year
Image default
Aanbiedingen

Omgaan met Tinnitus en oorsuizen

Wat is Tinnitus?

De medische term voor oorsuizen is Tinnitus aurium en betekent letterlijk ‘gerinkel in het oor’. Het beschrijft het horen van geluiden die van binnenuit komen. Er zijn veel verschillende vormen van Tinnitus. Sommige mensen horen een hoge pieptoon, anderen ervaren juist gebrom of gegons. Ook de combinatie van verschillende tonen komt voor.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 30% van alle volwassenen wel eens last heeft van oorsuizen. In Nederland hebben bijna 1.000.000 mensen voortdurend last van tinnitus en ervaart dit als hinderlijk.

Wat zijn de oorzaken van oorsuizen?

Bij de meeste dj’s en producers ligt de oorzaak van oorsuizen meestal bij gehoorverlies. Maar ook dingen als stress, een hoge bloeddruk, oververmoeidheid of psychische  klachten kunnen de oorzaak zijn van tinnitus. 

Gehoorschade voorkomen

Uiteraard is het raadzaam om tijdens optredens gehoorbescherming te dragen. Maar ook als bezoeker van een feestje is het aan te raden om oordoppen te dragen. Tegenwoordig zijn er erg goede oordoppen die de kwaliteit van de muziek niet of nauwelijks doen afnemen.
Ook oververmoeidheid door het langdurig en aandachtig luisteren naar muziek kan gehoorschade veroorzaken. Het is daarom slim om tijdens langs studio-sessies regelmatig rust te nemen. De tips op een rij”:
– Draag altijd gehoorbescherming
– Ga niet te dicht bij de speakers staan
– Matig het volume van je koptelefoon
– Dat geldt ook voor de monitors in de booth
– Neem regelmatig pauze (ook als bezoeker!)

Wat kun je zelf doen om tinnitus te verminderen

Omdat de klachten van tinnitus dus meestal komen door gehoorschade, stress en oververmoeidheid is het raadzaam om je oren regelmatig rust te geven. Neem voldoende pauze, sport regelmatig (uiteraard zonder oortjes in ;-)) en zorg voor een goede nachtrust. In veel gevallen zal het oorsuizen dan snel verdraaglijker worden. Neem bij blijvende klachten contact op met je huisarts of maak een afspraak bij een Audicien

Meer lezen?

Op www.djlife.nl lees je alles over het omgaan met tinnitus en oorsuizen.

https://djlife.nl/omgaan-met-tinnitus-en-oorsuizen/