A brand new year
Image default
Aanbiedingen

Anticonceptiepil en pigmentvlekken | Alles wat je moet weten

Pigmentvlekken is helaas een heel vervelend en lastig probleem. Het komt veel voor en 1 van de oorzaken van pigmentvlekken zijn veranderingen in je hormonen.

Wanneer je eenmaal met dit huidprobleem te maken hebt, blijf je altijd gevoelig voor hyperpigmentatie en het is daarom belangrijk om je de juiste balans in therapie en thuisproducten te vinden. Hieronder zal ik uitleg geven en tips die je kunt toepassen.

Anticonceptie

Door sommige pilsoorten kun je een pigmentvlekken krijgen. Let op de merken Marvelon, Diane 35 en Microgynon. Deze zijn in verband gebracht met het optreden van melasma. Melasma is een pigmentstoornis die donkerbruine vlekken veroorzaakt. Ook andere merken kunnen donkere pigmentvlekken geven als bijwerken en wanneer je stopt met dit middel leidt dit helaas niet altijd tot het weer verdwijnen van de vlekken. Wanneer het pigmentsysteem van de huid eenmaal op een hogere versnelling is gezet lijkt het alsof het niet meer teruggaat naar de normale situatie.

Gebruik je deze als anticonceptiemiddel vraag bij deze klachten om een lichtere pilsoort of om een spiraaltje zonder hormonen.

Blekende crème

Bij de behandeling van de pigmentstoornis wordt meestal eerst een blekende crème aangeraden. Deze kan voorgeschreven worden via de huisarts maar je kunt ook zelf een dergelijke crème aanschaffen en proberen. Wij raden de crème van Skinlight aan hiervoor omdat het een blekend effect heeft en speciaal is ontwikkeld voor de aanpak van pigmentvlekken. Daarnaast wordt het aangeraden omdat het niet schadelijk is voor je huid vanwege het gebruik van natuurlijke PH-neutrale ingrediënten.

Lasertherapie

Ervaringen met lasertherapie zijn wisselend, het kan wel voor goede resultaten zorgen maar een melasma komt vaak helaas snel weer terug. Het komt meestal weer terug nadat de huid is blootgesteld aan de zon. Denk hier dus aan wanneer je kiest voor een laserbehandeling omdat deze ook vrij prijzig zijn.

Zonbescherming

Bij gevoeligheid van pigmentvlekken is het zowel in de zomer als in de winter heel erg belangrijk je in te smeren met een hoge zonbeschermingsfactor. Dit zodat er geen nieuwe pigmentvlekken ontstaan en de bestaande pigmentvlekken niet erger worden. Gebruik overdag altijd een zonnebrandmiddel met factor 50.

Let dus altijd op de eerste tekenen van huidveranderingen nadat je gebruik maakt van een anticonceptiemiddel. Stop er dan ook onmiddellijk mee wanneer je vlekjes ziet ontstaan omdat het daarna vaak erger kan worden. Kies in dat geval voor een ander anticonceptiemiddel.